Stångåstaden bygger över 800 lägenheter – mitt i krisen

Nästan alla fastighetsbolag i Sverige drog i handbromsen 2023. Stångåstaden gjorde tvärtom och slog nytt rekord med investeringar på 1,1 miljarder kronor och byggstart för 675 lägenheter.

På Folkungavallen bygger Stångåstaden 75 lägenheter och 3 kommersiella lokaler. Det är ett av flera stora byggen som det kommunala fastighetsbolaget inledde under 2023.

På Folkungavallen bygger Stångåstaden 75 lägenheter och 3 kommersiella lokaler. Det är ett av flera stora byggen som det kommunala fastighetsbolaget inledde under 2023.

Foto: Åke Alvin

Linköping2024-04-07 05:00

När Stångåstadens ordförande Jan Österlind och vd Fredrik Törnqvist redovisade 2023 års resultat för Linköpings kommunfullmäktige möttes de av lovord från alla politiska håll.

– Många avundsjuka blickar riktas från kommun-Sverige mot vår kommunkoncern. Det som uppmärksammas mest är Stångåstadens förmåga att starta byggen i en taskig konjunktur, samtidigt som allmännyttiga bolag på andra ställen är konkursmässiga, sade till exempel Niklas Borg (M).

– Vi har pratat mycket om att vi måste kunna bygga under lågkonjunktur också. Jag kan inte annat än att buga mig för att ni har lyckats. Det ska ni ha en eloge för, sade Maria Moraes (MP).

Stångåstaden byggstartade 675 lägenheter i fjol. Vid årsskiftet pågick bygget av sammanlagt 846 lägenheter: 294 i Ebbepark 114 på Djurgårdsgatan, 75 på Folkungavallen, 176 i Djurgården och 187 på Flamman. 353 lägenheter blev inflyttningsklara 2023.

Samtidigt redovisar Stångåstaden en vinst på 258 miljoner kronor (238 exklusive reavinster), vilket är i nivå med de senaste årens vinster.

Fredrik Törnqvist pekar på två saker som gör att Stångåstaden klarat sig bättre i lågkonjunkturen än många andra fastighetsbolag.

– Vi har kunnat hålla nere vår skuldsättning, bland annat genom att göra ett par större fastighetsaffärer. Sedan har vi jobbat systematiskt med ränteriskhantering och skyddat en stor del av volymen ett antal år framåt, säger han.

Finns det inte en risk att det är de andra fastighetsbolagen som har gjort rätt, när de låtit bli att bygga i lågkonjunkturen? Att Stångåstaden står med en massa tomma lägenheter när de är färdigbyggda?

– Det är klart att det alltid finns en risk. Men vi följer utvecklingen och efterfrågan på marknaden noga, varje månad. Och vi tänker långsiktigt – husen ska stå i 100 år och konjunkturen kommer att ändras. Det kommer att behövas bostäder i Linköping.  Staden växer och vi har industrier som till exempel Saab, som rekryterar massor med människor, säger Fredrik Törnqvist.

– Att hålla en jämn byggtakt är en del av vårt uppdrag. Det är bra både för staden och för entreprenadmarknaden. Annars finns en risk att vissa yrkeskategorier nästan slås ut, fortsätter han.

Ett par siffror antyder att efterfrågan på hyreslägenheter har gått ner lite i Linköping. Stångåstadens uthyrningsgrad sjönk något under 2023, från 99,9 till 99,8 procent. Antalet intresseanmälningar per lägenhet sjönk från 39 till 30. När det var som störst tryck för några år sedan låg antalet på 67.

– Men det är ändå i snitt 30 personer som är intresserade när en lägenhet blir ledig. Så det beror på hur man ser det – om glaset är halvfullt eller halvtomt, säger Fredrik Törnqvist.

Under 2024 planeras inte lika många byggstarter, cirka 250–300. De projekt som man hoppas komma i gång med är studentbostäder på Folkungavallen och i Lasarettsbacken, ett trähus på Djurgården, de första bostäderna i kvarteret Labbet i Ebbepark och trygghetsboende i kvarteret Omtanken i Gottfridsberg. 

– Det är lite färre byggstarter än 2023, men vi ligger på höga investeringsvolymer eftersom så många byggen redan är igång, säger Törnqvist.

På längre sikt finns byggplaner för över 2 000 bostäder, bland annat i Ebbepark, på Folkungavallen, vid Trumslagaregatan, i Berga, Skäggetorp, Ryd, Åbylund, Lambohov och Roxtuna.

Stångåstaden har lån på 4,3 miljarder kronor. Det är en ökning från 3,8 miljarder året innan.

– Men då har vi investerat 1,1 miljarder kronor under 2023, 1,4 miljarder om man räknar in planerat underhåll. Så vi har finansierat mycket med egna medel. Och våra fastigheter är värderade till 30,6 miljarder. Jämfört med många andra fastighetsbolag är det en låg belåningsgrad.

I år räknar Stångåstaden med att dela ut 112 miljoner kronor till kommunen, ett par miljoner mer än i fjol.

– Många översätter det med att det innebär 112 miljoner i hyreshöjningar, men det är ett feltänk. Det innebär att det finns 112 miljoner kronor mindre i bolaget och 112 miljoner mer i lån. Det som kostar är räntan på de pengarna, kommenterar Fredrik Törnqvist.

Intervjun med Stångåstadens vd görs i ett tillfälligt mötesrum i Tornet, höghuset i utkanten av Tornby. Lokalerna håller på att byggas om, en av många åtgärder för att minska kostnaderna.

– Vi krymper våra ytor här och i Eddan med sammanlagt 1 500 kvadratmeter. Att se över alla våra kostnader har varit ett stort arbete det senaste året, förklarar Fredrik Törnqvist.

Stångåstaden

Stångåstaden har drygt 18 400 bostäder. Var femte Linköpingsbo bor i en av företagets lägenheter.

Stångåstaden har två dotterbolag: Studentbostäder AB och Kulturfastigheter AB.  

Stångåstaden har cirka 180 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!