Företagsklimatet bättre – men fortsatt hög brottslighet

Minskad brottslighet och förbättrad kontakt med kommunen, det är några av de saker som kan hjälpa företagsklimatet i Linköping.

Företagsklimatet i Linköpings kommun ligger i topp bland de tio största kommunerna i landet.

Företagsklimatet i Linköpings kommun ligger i topp bland de tio största kommunerna i landet.

Foto: Peter Jigerstrom

Linköping2022-06-02 05:00

Svenskt Näringsliv släppte under tisdagen sin årliga enkätundersökning där företagare i landet fått tycka till om det rådande företagsklimatet. I Östergötland har 1400 företagare i länets 13 kommuner besvarat enkäten, varav knappt 200 företag i Linköpings kommun. 

Generellt sett upplever företagen i Linköping ett förbättrat företagsklimat jämfört med i fjol. Det gör att kommunen hamnar över snittet i Sverige och i topp bland de tio största kommunerna i landet. Totalt i länet blir betyget 3,32 på en skala från 1 till 6.

– Vi är glada över att utvecklingen i den här undersökningen går åt rätt håll, säger Niklas Borg, ordförande för kommunstyrelsen i Linköping.

I Linköping vill nästan 60 procent av de tillfrågade företagarna att kommunen ska prioritera att minska brottsligheten och öka tryggheten.

– Jag var beredd på att vi skulle tappa mer, utifrån den situation som varit i Linköping det senaste året med skjutningar och mord.

I början av maj gick kommunen ut med en egen trygghetsundersökning till 1800 företag i Linköping, för att få en tydligare bild av problemen. Resultatet väntas komma de närmsta veckorna.

– Det kommer att vara ett jätteviktigt underlag för hur vi ska jobba vidare. Vi kommer att få en bra bild över hur det ser ut i olika delar av staden och vilka typer av företag. Vilken typ av brottslighet som de utsätt för och varför man upplever otrygghet.

För att minska brottsligheten krävs ett nära samarbete med polis, företag och försäkringsbolag, menar Niklas Borg. Fysiska lösningar som mer belysning eller att minska mängden täta buskar på vägen till och från jobbet kan öka tryggheten. Kommunen kan också sätta in kommunala ordningsvakter på platser där problemen är stora.

Linköpings företagare vill också få en förbättrad dialog med kommunen.

– Att vi från kommunen är uppsökande och visar att vi vill träffa olika företag i näringslivet är den ena pusselbiten. Den andra är att vi är tillgängliga via vårt kontaktcenter och att man som företagare vet vart man ska vända sig när man behöver prata med någon i kommunen, säger Niklas Borg.

Sett till länet i stort är frågan om bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare stor, utöver en förbättrad dialog. Kinda sticker ut i statistiken där mer än hälften önskar förbättrat mobilnät och bredband, samt mer byggbar mark.

Enkätundersökningen

Varje år mäter Svenskt Näringsliv företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Resultatet används i samtal med ledande kommunpolitiker och tjänstepersoner.

Källa: Foretagsklimat.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!