Företagsparken blir aktiebolag

Vreta Kluster ombildas vid årsskiftet till ett aktiebolag ägt av kommunala Sankt kors fastigheter. Målet är att få in privata ägare.

Ny vd. Verksamhetschefen Helene Oscarsson blir vd för företagasparken Vreta Kluster AB.

Ny vd. Verksamhetschefen Helene Oscarsson blir vd för företagasparken Vreta Kluster AB.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-10-26 10:23

Företagsparken, som ligger i anslutning till Naturbruksgymnasiet, har på bara fem år blivit en etablerad mötesplats för de gröna näringarna med omkring 30 företag. Nu tar man ett steg till och tillsätter verksamhetsledaren Helene Oscarsson som extern vd i det nybildade bolaget Vreta Kluster AB.

– Vi blir en tydligare aktör utåt sett. I dag är vi en arbetsplats för cirka 120 personer och jag tror att många av dem är beredda att inte bara vara hyresgäster och besökare utan även ägare, säger Helene Oscarsson.

Beslut om detta fattades vid kommunfullmäktige i september. I beslutsunderlaget framgår att planen ambitionen är att ”branschen” med externa aktörer ska ha majoritet av aktierna i bolaget efter tre år. Sankt Kors garanterar ekonomin i bolaget fram till 2020. Ordförande i styrelsen är just nu Sankt Kors-vd:n Johan Kristiansson.

– Att erbjuda privat ägande i parken tror vi är vägen att gå för att utveckla den vidare. Vi vill bygga upp en grön science park. Det blir dödfött om den bara består av offentliga aktörer. De behövs en kombination av privat, offentligt och akademi för att lyckas, säger Johan Kristiansson.

Ny verksamhet

Sankt Kors fastigheter fortsätter att äga och förvalta fastigheterna. Och att bygga nytt. Under 2017 hoppas Kristiansson på att parken ska påbörja en utökning. Men vilken typ av lokaler är oklart.

– I dag är kontorslokalerna fulla med 30 företag. Det har hänt på bara fem år. Vi har medvetet väntat med att bygga fler kontorslokaler eftersom vi vill vara mer säkra på vad vi ska satsa på. Jag drömmer om mer samverkan med Naturbruksgymnasiet och att vi ska få in en praktisk verksamhet: En veterinärstation, ett testmejeri eller någon annan testverksamhet, säger Johan Kristiansson.

Vreta Kluster har en budget på 6,5 miljoner för 2016. Linköpings kommun och regionen står för cirka hälften medan resten kommer från bland annat olika uppdrag och projekt.

Ofullständig styrelse

I styrelsen för det nya bolaget sitter samma personer som i ledningen för dagens Vreta kluster, plus Johan Kristiansson. Det är Sten Gunnar Johansson, tidigare vd för Mjärdevi science park, Peter Larsson från Region Östergötland samt Magnus Börjesson från Agroöst som en förening med fokus på bland annat att få offentliga myndigheter att investera i de gröna näringarna.

Men styrelsen är ofullständig, anser Johan Kristiansson:

– Den består just nu av fyra medelålders, vita män. Vi kommer att sträva efter mångfald och kompetens i styrelsen.

Bolaget ligger just nu vilande och blir verksamt först i januari 2017.

På onsdagen sänds "Tillväxt Linköping" live från Vreta kluster. Webbsändningen finns sedan på Affarsliv.com

Vreta Kluster

... är en företagspark, en mötesplats och en utvecklingsarena för de gröna näringarna, alltså för dem som arbetar inom jordbruk, skogsbruk, energi, mat och närliggande branscher. I företagsparken, som ligger i anslutning till naturbruksgymnasiet utanför Linköping, finns drygt 30 företag. Vreta Kluster erbjuder nätverk och kontakter inom forskning, företag och finansiering samt support för affärsutveckling och teknikutveckling. Klustret drivs av kommunägda Sankt Kors Fastighets AB som bygger och utvecklar fastigheter och klustermiljöer för att skapa förutsättningar för tillväxt. Vreta Kluster basfinansieras av Region Östergötland och Linköpings Kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!