Videon är inte längre tillgänglig
Formula student är mer än att bara bygga en bil och ställa upp i ett race mot andra studenter. Mycket mer. Varje designbeslut måste vara motiverat och ligga i linje med projektets uppsatta mål. "Det är snyggt", eller "Så gör alla andra" imponerar inte på domarna.
– Då sågar domarna dig vid fotknölarna direkt. Men kan du visa på varför du valt en okonventionell design kan du få högre poäng istället, berättar Erik Stugholm som är "Technical Director, LiU Formula Student 2015/16". Det innebär att han, tillsammans med chefsingenjör Markus Alvila, haft det övergripande tekniska ansvaret för Linköpings Universitets Formula student-bil i år.
Bilen är en formelbil i miniatyr med allt vad det innebär. Den bedöms i flera olika moment där domarna bland annat tittar på designen, hur bilen tillverkas och vad den skulle kosta att produceras för en fiktiv kund.
Sen är det fyra körmoment. Ett accelerationstest, ett G-kraft test där du kör i en åtta för att mäta mekaniskt och aerodynamiskt väggrepp och en sprint där du kör ett varv på banan på så kort tid som möjligt. Tävlingen avslutas med ett distanslopp där bilen körs 22 varv på den knixiga banan som är en kilometer lång.
– 22 kilometer låter kanske lite för gemene man, men för en sån här bil är det en ocean av tid, skrattar Erik.
– Det brukar vara knappt hälften av bilarna som tar sig i mål.
Styrkan i teamet
Erik framhåller att teamet har varit årets starkaste länk. I ett av de sista momenten innan distansloppet körde de sönder två kolfiberrör i bakvagnen, i samma veva skadades även en av diffbockarna som håller drivlinan på plats. Bilen var då helt okörbar. För att inte chansa på distansloppet valde laget att tillverka och byta all kolfiber i bakvagnen samt montera en ny diffbock. Detta var på lördag eftermiddag, på söndag morgon skulle bilen vara redo för race igen.
– Det var verkligen en laginsats och att vi ens lyckades få bilen redo till söndag morgon känns nästan som en seger i sig.
Tyvärr var LiU ett av de team som inte kom i mål. Ett startrelä för några hundringar kortslöt och brände huvudsäkringen. Den trasiga lilla komponenten kostade teamet många placeringar och totalt hamnade man mitt i fältet på en 47:e plats.
– Vi kände att vi hade en snabb och lättkörd bil till i år. Då är det ju extremt försmädligt att en så liten grej satte stopp för oss, men samtidigt speglar det tävlingen. Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk.
Målet för 2016
En del av charmen med tävlingen är att alla tävlar på samma villkor, samtidigt som lagen har extremt olika förutsättningar.
– Det finns team från Indien och Pakistan som har en budget som är en tiondel av de svenska teamens. Likväl som det finns stora tyska team som har en budget som är tio gånger större än vår. De kommer inrullande med stora Mercedes-trailers som en hel Formula 1 cirkus, säger Erik.
Att vinna hela tävlingen kändes därför inte realistiskt. Dessutom är teamet från Linköping relativt nytt. Det är bara fjärde året man ställer upp. Istället satte man upp målet att hamna i topp 20. Av 200 team som anmäler sig är det lite drygt 100 som brukar få ihop en bil till den stora finalen. I år var det 113 lag som kom till Silverstone.
På Linköpings universitet är man ett femtiotal i teamet, men det är minst lika många till som hjälper till på ett eller annat sätt under projektets gång. Vissa av de andra teamen har bara fjärdeårsstudenter för att få in så hög kompetens som möjligt. På Linköpings universitet har man valt att satsa på bredd och kontinuitet. Därför tar man in studenter från alla årskullar och från så många discipliner som möjligt.
Trots att säsongen är nästan ett år så är den i sammanhanget väldigt kort. I augusti samlas teamet för att göra upp en plan för året. Vad har vi för mål? Vad vill vi bygga för typ av bil? Är det några stora designförändringar mot förra året som vi vill göra?
– I princip följer inga delar av förra årets bygge med. Det kan någon väldigt dyr komponent som det är svårt att få sponsring på. Men i princip bygger vi en ny bil per år. Sen kan det vara vissa designer som har fungerat väldigt bra som vi vill behålla.
Attraktiv rekryteringsbas
Erik hade ”en drös” med jobberbjudanden. Det kan låta kaxigt, men efter att ha fått ta del av hans engagemang och kunnande är jag inte ett dugg förvånad. Efter exjobbet på Scania, där hans handledare också varit med i ett team, blev Erik erbjuden ett jobb, som han tog.
– Jag har sett att många av våra gamla medlemmar har fått in en fot i fordonsbranschen. Det går inte säga helt säkert att det berodde på Formula student, men man kan se ett mönster.
Erik kunde också märka på anställningsintervjuer att den kunde handla om skolan i tio minuter, för att sedan avhandla Formula student i tjugo.
– Det känns som att folk har bättre koll på vad Formula student är, och det märks framförallt ute hos företagen. Det börjar märkas att vissa företag börjar leta i Formula student-teamen, och sedan bland resten av studenterna. Det är en kvalitetsstämpel som inte funnits i Sverige tidigare.