När försäkringskassans kontor i Linköping inte följde lagen då var det den enskilde medborgarens skyldighet att bevisa att den slarvat.
Den enskilda medborgaren var i det här fallet en kvinna från Vikingstad. Hon tvingades gå ända till Kammarrätten i Jönköping för att kunna bevisa att Försäkringskassan inte följde förvaltningslagen.
Kvinnan hade överklagat försäkringskassans beslut om omprövning av en sjukpenning.
Hon hade två månader på sig. Sista dagen för att lämna in handlingarna var en lördag. Kvinnan kände dock till den gamla så kallade "söndagsregeln". En lag från 1930 säger att när man räknar tid t.ex. för överklaganden, och sista dagen faller in under en helg, räknas helgdagarna bort. Så hon lade in överklagandet i Försäkringskassans brevlåda på måndagen.
Försent menade Försäkringskassan. dels var sista datum på lördagen, dels hade henne brev stämplats in på tisdagen.
Kvinnan överklagade till Länsrätten .
Försäkringskassan höll fast vid att brevet kommit in försent och att det skulle ha lämnats in senast på lördagen för att ha kommit i tid.
Länsrätten förutsatte att Försäkringskassan följde lagen det vill säga att den stämplade breven den dag de kom in.
"Om någon enskild menar att en myndighet brustit i detta avseende och gjort en felaktig datering för en handlings ankomst bär den enskilde ansvaret för detta", skrev Länsrätten och lade bevisbördan på Vikingstadskvinnan.
Kvinnan gav sig inte. Hon överklagade än en gång till kammarrätten. Eftersom ingen trodde henne hade hon skaffat ett intyg från en väninnan på att åkt iväg under måndagen dagen för att lämna brevet till Försäkringskassan.
Den här gången blev det annat ljud i skällan från Försäkringskassan . Den medgav att registreringen av brev inte gått till dem den skulle.
Det visade sig att man i Linköping tömt brevlådan endast en gång per dag. Klockan halv åtta på morgonen.
Därefter hade breven i lådan stämplats med en specialstämpel som visar att de hämtats i brevlådan och registrerats som inkomna den dagen.
Alla andra brev som lades i lådan senare på dagen hämtades nästa morgon och stämplades med den dagens datum. Kvinnans brev kunde alltså mycket väl ha lagts i brevlådan på måndagen. Då gäller också "söndagsregeln".
Så nu har Kammarrätten meddelat ett omprövningstillstånd.
Försäkringskassan har dock kvar samma rutin.
- Enligt min uppfattning så skall man när det gäller brev som märkts med brevlådestämpel ta med i bedömningen att de kan vara lagda i brevlådan dagen innan, säger juristen Arne Johansson på Försäkringskassan i Östergötland.