– Vi sa ursprungligen att det skulle vara klart i mars. Men det har tagit längre tid än vi trodde. En av anledningarna är att våra trafikleverantörer har olika fordonstyper som kräver olika lösningar. I vissa fordon har vi fått anpassa glasen så att de inte ger reflexioner som kan störa föraren, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.
Bussarna i tätortstrafik i Norrköping och Linköping har alla försetts med skyddsglas. Lösningen togs fram för att undvika att behöva ha framdörrarna stängda under pandemin.
Däremot har ett 50-tal bussar i express- och landsortstrafik fortfarande inte fått något glas inmonterat.
– Vi hoppas vara klara med de återstående bussarna i slutet av maj. Men inte med dubbeldäckarna. För dem har vi ännu ingen bra teknisk lösning, säger Mattias Näsström.
Det är Östgötatrafiken som får står för stå för notan och enligt Näsström landar kostnaden på cirka 4 miljoner kronor.
Kommer ni att ha någon nytta av glasen när pandemin är över?
– Det har vi inte tagit ställning till än. Ur ett hot- och våldsperspektiv ger de extra skydd åt föraren. Däremot kan det försvåra kontakterna mellan kund och förare, säger Mattias Näsström.
I början av pandemin hölls framdörrarna i bussarna stängda. I januari kom de första skyddsglasen som åter gjorde det möjligt för påstigning fram och avstigning bak.
– Det ger ett bättre flöde och gör att man i större utsträckning undviker möten i bussen, säger Mattias Näsström.