Linköpings största hyresvärd Stångåstaden och forskare på Linköpings universitet samverkar sedan januari i år i ett projekt kring nya arbetssätt inför energismart renovering och upprustning av miljonprogrammen. Samarbetet är en viktig del av byggnadsbolagets energimål 25/25, vilket innebär att mängden köpt energi ska minska med 25 procent till och med 2025.
Långsiktigt– Vi gör det här för att få mer kostnadseffektiva lösningar och nöjdare hyresgäster, säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.
När det inte blir lika dyrt för er att köpa energi, kan det då innebära att det blir billigare hyror?
– Om vi kan hitta lösningar för mer energieffektiva bostäder och effektivare arbetssätt så kan det kanske bli lite mer prisvärt i framtiden.
I projektet som heter Career samarbetar forskare, teknikforskare och samhällsvetare, och Stångåstadens anställda, konsulter och entreprenörer.
– Det handlar om att förstå varandras världar och ett av målen med projektet är att skapa långsiktigt hållbara kontaktytor, säger projektledaren Kajsa Ellegård, professor på Tema Teknik och social förändring vid Linköpings universitet.
Tillgänglighet– Vad vi bidrar med är tre saker: ett antal renoveringsobjekt, kontakter, tillgänglighet och öppenhet, säger Peter Alfredsson, energichef på Stångåstaden.
Forskarna deltar praktiskt ute på plats i de bostäder som ingår i projektet: Isafjördursgatan 4 och Tönsbergsgatan 4, ombyggnad av 66 bostäder (färdigt 2015) och Barnhemsgatan 6 A, ombyggnad av 12 bostäder (2014). I framtiden planeras flera tusen hyresrätter få sig ett ansiktslyft på ett liknande sätt.
Provtryck– Vad vi gör rent praktiskt är att vi till exempel provtrycker dörrar och fotograferar med värmekamera. När vi sedan har mätt och provtryckt så gäller det naturligtvis att bearbeta de värden vi fått fram och omsätta dem i praktiken, förklarar Kajsa Ellegård som i sin egenskap av forskare har varit med tidigare vid byggnationer, bland annat tillsammans med bostadsbolag i Norrköping och industribyggnader på Volvo i Uddevalla.
Lägger pusselStörsta svårigheten nu?
– Man måste tänka på att det finns folk som bor i de här husen och bostäderna som renoveras. Här finns deras identitet och den kan man inte bara riva upp hur som helst och det är inte säkert att de bästa lösningarna går att använda, hus ser ut på olika sätt. Sedan är det väldigt många inblandade, men våra intervjuer med konsulter och entreprenörer, ja alla inblandade parter ger många värdefulla pusselbitar.
SpridningProjektets metoder och resultat kan komma att få stor betydelse vid den kommande renoveringen av miljonprogrammets byggnader och sedan spridas till övriga bostadssektorn.
– Projektets syfte är att minska glappet mellan den teoretiska världen och den praktiska, båda delarna har tidigare varit något av slutna världar. Och det vi lär oss här kan vi sedan ta med oss till bostäder i Skäggetorp, Berga och Ryd, säger Peter Alfredsson.
Om det i slutänden verkligen blir billigare för hyresgästerna är för tidigt att säga. Men möjligheten finns.
– Det är klart att vi hoppas att det här ska gynna våra hyresgäster. Det gäller för oss att hitta smarta lösningar för både oss och hyresgästerna. Blir det lägre kostnader för att bygga så kan ju det innebära att det också blir billigare för hyresgästerna, säger Peter Alfredsson.