Förslag: Förbjud rökning i centrum

Alla badplatser bör göras till tobaksfria zoner. Det föreslår Lars Ahlbeck, specialistläkare på Allergicentrum, i ett så kallat Linköpingsförslag. Rökförbudet bör omfatta även innerstaden, menar han.

Tobaksprodukter utgör 80 procent av all nedskräpning som finns i stadsmiljö. Fimpar innehåller 7 000 kända gifter. Därför bör flera tobakfria zoner införas, enligt Lars Ahlbeck.

Tobaksprodukter utgör 80 procent av all nedskräpning som finns i stadsmiljö. Fimpar innehåller 7 000 kända gifter. Därför bör flera tobakfria zoner införas, enligt Lars Ahlbeck.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2019-07-12 06:00

Lars Ahlbeck möter dagligen patienter som på ett eller annat sätt drabbas av rök. Han vill att rökförbudet – som började gälla på allmänna platser 1 juli – utökas. Enligt honom skulle det vara enkelt för Linköpings kommun att fatta ett sådant beslut, det finns dessutom redan kommuner som har gjort det. Att göra alla badplatser till tobaksfria zoner handlar om miljö, hälsa och hänsyn, skriver Lars Ahlbeck i sitt förslag.

Varbergs kommun har infört tobaksfria zoner på alla sina badplatser. Lars Ahlbeck, som är född och uppvuxen i Varberg, önskar att Linköping följer deras exempel.

– På badplatser och stränder leker många barn. Tobaksprodukter utgör 80 procent av all nedskräpning som finns i stadsmiljö. Fimpar innehåller 7 000 kända gifter och filter består av mikroplaster som inte kan brytas ned. Det känns självklart att badplatserna – där det brukar vistas många barn och människor – ska vara befriade från både rök och gifter, säger Lars Ahlbeck när vi möter honom på Allergicentrum.

Ska kommunen eller polisen kontrollera att rökförbudet respekteras?

– Till en början behövs ingen kontroll alls. Böter eller polisinsatser behövs inte heller. Påpekande och allmänhetens menande blickar räcker. De flesta respekterar förbud, säger Lars Ahlbeck.

Hans Linköpingsförslag om tobaksfria badplatser har samlat en hel del röster på kommunens hemsida, men han vill gå ännu längre med rökförbudet. Umeå kommun förbjöd rökning i innerstaden men beslutet stoppades nyligen i förvaltningsrätten efter en överklagan. Lars Ahlbeck vill att Linköpings kommun försöker genomföra samma sak. Egentligen ville han ha med rökförbudet i innerstaden i sitt förslag också – men en annan Linköpingsbo hade redan föreslagit det.

– Kommunen kan enkelt besluta att området i innerstaden, som redan omfattas av alkoholförbud, också ska omfattas av rökförbud, säger han.

Vad säger du till kritiker som anser att rökare förföljs och att rökning handlar om demokrati?

– Man kan göra det som inte påverkar andra människors liv negativt. Sju procent av svenskarna röker och de står för 80 procent av all nedskräpning enligt "Håll Sverige rent". Demokratifrågan är om det är okej att så få människor förstör för så många. Man ska avnormalisera rökning. Det är normalt att inte röka, inte tvärtom. Majoriteten av de som röker vill sluta röka. Enbart cirka två procent vill röka och de kan inte vara normen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om