Röda magasinet på garnisonsområdet har i åratal varit föremål för en intensiv och stundtals infekterad debatt.
Kommunfullmäktige beslutade 2009 att flytta magasinet till Gamla Linköping – men beslutet har aldrig verkställts. Först blev det en långdragen rättsprocess, där länsstyrelsen ville stoppa flytten, och först 2015 fick kommunen klartecken av förvaltningsrätten att byggnaden fick flyttas.
Westman-Wernerska stiftelsen beviljade 15,8 miljoner kronor för att flytta både Ryttartorpet och Röda magasinet. Ryttartorpet har nyligen flyttats till en plats mellan Valla gård och stadskvarteren i Gamla Linköping, men nu är frågan om det blir något av Röda magasinets flytt.
Friluftsmuseet Gamla Linköping har just blivit klar med en utredning som gjorts tillsammans med bland annat kamratföreningarna, Armémuseum, Flygvapenmuseum och styrelsen för det nedlagda garnisonsmuseet. Där konstateras bland annat att en flytt av Röda magasinet blir betydligt dyrare än vad man tidigare trott. Bara själva flytten beräknas nu till 25 miljoner kronor och därtill kommer drygt 29 miljoner i renoveringskostnader.
I utredningen föreslås två huvudalternativ. Det ena är att flytta magasinet till Valla gård. Det andra är att låta magasinet stå kvar och i stället bygga ett nytt museum, antingen vid Valla gård eller bredvid dansbanan i Gamla Linköping.
Museet skulle i så fall kunna byggas som en kopia av de så kallade lägerhyddorna, som bland annat finns på T1. Kostnaden beräknas till 29,2 miljoner kronor och ritningarna finns redan i militärens arkiv.
Det finns också ett alternativ där man inte gör något alls.
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP) har gått igenom utredningen och ska diskutera den vid nämndens möte på torsdag.
– Men vi kommer inte att pressa fram ett beslut före valet. Det här är en fråga som vi behöver tänka på i lugn och ro och vi kommer ändå inte ha pengar till detta i budgeten för 2019.
Vad tycker du själv?
– Jag vill lyssna på alla argument och har inte bestämt mig än. Men just nu lutar jag åt att en lägerhydda vid dansbanan vore en bra lösning. Både av kostnadsskäl och för att det är en bra placering.
Cecilia Gyllenberg Bergfasth menar att Linköpings militära historia har en mycket tydligare koppling till staden än till landsbygden och att museet därför passar bättre vid stadskvarteren än på Valla gård. Dansbanan är dessutom en militär sådan som flyttats dit från garnisonen. Den placeringen fungerar bara för nybyggnadsalternativet – Röda magasinet får inte plats där, enligt utredningen.
Att inte göra något alls är inte ett aktuellt alternativ, anser Gyllenberg Bergfasth.
– Militärens inflytande är en så viktig del av Linköpings historia att vi måste berätta den på ett bra sätt.
Att bygga upp en utställning om Linköpings militära historia beräknas kosta 6,7 miljoner kronor, oavsett om det blir i Röda magasinet eller i en nybyggd lägerhydda. I utredningen föreslås också en militär hinderbana och en digital stadsvandring med temat "Spår i staden".
Röda magasinet byggdes ursprungligen på Malmen 1835 och flyttades 1942 till sin nuvarande plats på garnisonsområdet. Om magasinet blir kvar där finns det tankar på att använda det som föremålsmagasin. Då krävs en investering på 13,5 miljoner kronor i bland annat klimatanläggning och hyllsystem.