Förslaget: Flytta Folke Filbyter!

Ta bort bussarna från Stora torget och flytta på Folke Filbyter-statyn. Det är två av förslagen när Linköping nu ska satsa på sina mötesplatser. Men just de idéerna ser inte ut att bli verklighet i brådrasket.

Foto: Mikael Svensson/Johnny Gustavsson

Linköping2018-06-02 07:00

Linköping ska få fler parker och torg – och kvaliteten på dem som redan finns ska höjas. Det är målet med planförslaget "Linköpings mötesplatser – innerstadens parker och torg", en tjock lunta på över 100 sidor. Här listas 82 platser i Linköping, med förslag på hur de ska bevaras och utvecklas.

På Stora torget föreslås att cykelparkeringen ska minskas, eller helt flyttas, och att torghandlarna bara ska få stå där vintertid. Sedan kommer den spännande meningen: "Möjligheten att flytta Folke Filbyter-statyn och trafiken på Storgatan bör utredas och om möjligt realiseras".

– Stora torget är Linköpingsbornas vardagsrum, men i dag är det lite trångt och stökigt. Vi behöver fler sittplatser som inte är knutna till en servering. Cykelparkeringen tar stor plats och vi har en gata och staty som skär av torget. Därför har vi haft en diskussion om att dispositionen av torget skulle behöva ses över, kommenterar översiktsplanerare Julia Appelgren.

Men om statyn skulle flyttas, vart i så fall? Till ena änden av torget eller till en helt annan plats?

– Det kan jag inte svara på, det får utredas i så fall. Statyn har ju också stora kvaliteter.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) är skeptisk till en statyflytt.

– Jag förstår att man har skrivit det där; det är många som vill använda Stora torget till större evenemang och då står statyn där som en avdelare. Men jag tror att om vi på sikt kan flytta handeln till Trädgårdstorget och cyklarna till smågatorna runtom, så löser vi många av problemen – utan att flytta på Folke.

Att ta bort busstrafiken från Stora torget är något som politikerna varit inne på i det pågående arbetet med en trafikplan. Alla bussar skulle då köra på Drottninggatan i stället för på Storgatan.

– Men det ser ut som att vi landar i att bussarna får vara kvar. Ska bussarna ha lika bra framkomlighet på Drottninggatan skulle man behöva stänga av biltrafiken där och det skulle ge väldigt stora följder på resten av trafiksystemet, säger Aguirre.

Nya torg finns också med i planförslaget. Flera på Stångebro, ett vid Djurgårdsgatan i höjd med Lägerhyddan, ett som ska ersätta dagens torg vid Abiskorondellen och ett på Folkungavallen.

Ett gammalt torg föreslås få tillbaka sin status som torg. Det handlar om Järntorget, som låg på krönet av Storgatan och in mot Borggården, där det i dag är parkering.

Bakgrunden till planarbetet är att Linköping spås fortsätta växa, från dagens 156 000 invånare till 200 000. Fler ska bo i innerstaden, som också ska växa utåt. Områden som Tannefors, Vasastaden, Gottfridsberg och Stångebro ska få det man i planen kallar innerstadskvaliteter.

– Då behövs det fler parker. Både i nya områden, som Stångebro och Ebbepark, men även i till exempel Vasastaden och Tannefors. Många av de parker som redan finns behöver bli bättre för att folk ska känna en tillhörighet, säger Julia Appelgren.

Elias Aguirre är nöjd med planen.

– Den är väldigt ambitiös. Vi har inte råd att göra allt på en gång, men på 25 års sikt så.

Planförslaget har varit ute på samråd, men under sommaren finns det en sista chans att lämna in synpunkter på planförslaget, som finns att hämta här, i kundtjänst på Drottninggatan 45 eller på Medborgarkontoret i stadsbiblioteket. På måndag 4 juni kl 13–19 anordnas också ett öppet hus på Djurgårdsgatan 4, där Julia Appelgren och andra tjänstepersoner kan svara på frågor.

Fakta

Folke Filbyter-statyn

Folkungabrunnen med Folke Filbyter invigdes 12 december 1927. Statyn är skapad av Carl Milles och utformad i brons och svart granit.

Carl Milles fick 100 000 kronor för arbetet och merparten bekostades av Linköpings stora välgörare Henric Westman.

Milles ville plantera granar runt torget för att husen inte skulle synas från skulpturen, men den idén förverkligades aldrig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om