Linköpings befolkning växer stadigt och det är trångt i idrottshallarna. I våras fick därför kultur- och fritidsdirektör Karin Olanders i uppdrag att utreda en ny "samordnad idrottsanläggning", även kallad multiarena, där många olika idrotter ska kunna utövas.
En del av utredningen har gjorts av miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, och det är frågan om var arenan ska byggas. Utredningen har tagit fram sex alternativ, alla på Kallerstad/Stångebro. Ett alternativ ligger intill Linköping arena och de andra fem längs Ottargatan.
LÄS MER: Då kan nya multihallen bli klar
Det alternativ som utredarna fastnat för ligger där Ottargatan tar slut, alldeles intill Gumpekullarondellen. Ett starkt argument för den tomten är att det skulle vara svårt att bygga bostäder där, på grund av att den ligger så nära Kallerstadsleden med dess farliga transporter. En arena där skulle också göra det mer attraktivt att bygga bostäder och restauranger i resten av området.
Multiarenan föreslås bli på 8 000–10 000 kvadratmeter och innehålla tre fullstora planer på 40 x 20 meter, varav en utrustad för redskapsgymnastik. Vidare föreslås en sal med spegelvägg för dans och gruppträning, utrymme för rehab och fysträning, konferensrum, restaurang och studieplatser. En av planerna ska ha en läktare med samma kapacitet som Sporthallens.
Kostnaden för att bygga multiarenan bedöms landa på 170–215 miljoner kronor.
Karin Olanders betonar att utredningen inte är ett färdigt förslag.
– Det ska mer ses som ett kunskapsunderlag för politikerna att gå vidare med. Nu får de ge oss en puff i den riktning de vill gå och sedan får vi utreda frågan vidare.
Tidigast år 2022 beräknas multiarenan stå klar. Och den är efterlängtad av många idrottsföreningar. I arbetet med utredningen har Östergötlands Idrottsförbund, RP, Team Valla/LVC, KFUM, Linköping Innebandy, Ekängens IF och Tallboda IF bjudits in till träffar.
– Multiarenan måste bli flexibel så att den kan hysa många olika idrotter, även sådana som vi inte känner till idag. När Sporthallen byggdes för över 60 år sedan fanns ju till exempel inte innebandy som arenaidrott, säger Karin Olanders.
På tomten, där multiarenan föreslås ligga, finns i dag en industribyggnad som måste rivas om förslaget blir verklighet. Byggnaden ägs av det kommunala bolaget Resmex och de företag som finns där idag uppges ha relativt korta hyreskontrakt.