Förslaget: Miljoner till mer personal

Skolan ska få fler anställda. Alla elever ska ha tillgång till skolpsykologer, kuratorer och en ordentlig studie- och yrkesvägledning. För detta tillskjuter barn- och ungdomsnämnden 79 extra miljoner i sitt förslag till nästa års budget.

Foto:

Linköping2018-04-18 19:56

Nämndens totala budget är 3,2 miljarder konor, men för att kunna höja verksamhetens kvalitet behövs ytterligare extra pengar, enligt Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

– Lärarna behöver få mer tid till förberedelse och mötet med elever. Ett sätt att nå dit är att anställa fler yrkesgrupper i skolan som avlastar lärarna, till exempel rastvakter, mentorer och lärarassistenter. Därför vill vi satsa elva miljoner kronor på att anställa mer personal, säger Jakob Björneke.

En del av de miljonerna ska även användas till kompetensutbildning för medarbetare i förskolan, grundskolan och fritidshem. Det ska också göras nya insatser för att behålla nuvarande och locka ny skolpersonal.

– Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare för att kunna möta brist på personal med rätt kompetens och för att få dem att välja oss. Vi vill också att vår nuvarande personal har möjligheter till kompetensutveckling. Introduktionen till de nyanställda utan rätt kompetens ska också förstärkas, säger han.

Förra året kritiserades kommunen för brister i elevhälsan, först av Skolinspektionen och sedan även i en granskning av elevhälsovården i Linköping, som gjordes av ett externt konsultbolag. Kritiken gick ut på att det inte var elevernas behov som styrde vem som skulle få hjälp utan att det berodde på vilken skola eleverna gick på. Granskningen visade också att bland annat bristerna var strukturella och att organisationen var otydlig. För att råda bot på problemet vill nämnden tillskjuta 16,2 miljoner kronor årligen.

– Vi vill åtgärda brister i likvärdigheten inom elevhälsan mellan olika skolor. Alla elever ska ha tillgång till en välfungerande elevhälsa, oavsett om de går på en liten eller en stor skola, säger Jakob Björneke.

Därför vill nämnden anställa ytterligare fem skolsköterskor, fem skolkuratorer, en skolpsykolog samt tio speciallärare. För en del av personalförstärkningen inom elevhälsan har nämnden ansökt om ett statsbidrag men det behövs även den kommunala medfinansieringen för att behålla förstärkningen i fortsättningen.

Hur löser ni de utpekade bristerna i elevhälsovårdens organisation?

– Organisationen kommer vi att diskutera under hösten. Vårt förslag till nästa års budget är ett underlag för budgetberedningen i maj och det visar också vad vi vill åstadkomma.

Nämnden vill också förstärka studie- och yrkesvägledning samt satsa på digitalisering. I juni fattar kommunfullmäktige det slutgiltiga beslutet om nämndens nya ramar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om