Det säger Sibylla Lönnback, vd på Länsförsäkringar Östgöta, bolagets första kvinnliga vd efter 170 år. Hon vill gärna avdramatisera det med kvinnligt ledarskap på höga positioner.
– Ledarskap i sig är könsneutralt. Det viktigaste är ”klick” mellan företagskultur och kandidatens personlighet. Och klick blev det mellan mig och Länsförsäkringar när jag valdes till vd, säger hon.
Vänder för mycketSibylla Lönnback är medveten om att kvinnliga vd:ar är i en klar minoritet och enligt henne finns det en del naturliga förklaringar, som att kvinnor tar större ansvar för familjen ur ett historiskt perspektiv. Men allt är inte historiskt betungat.
– Som mentor har jag jobbat med unga ledare och kvinnor vrider och vänder på allt när det förs resonemang om ledarskapret. Och ibland kanske man vrider om en gång för mycket. Som kvinna får du förfrågan på egna meriter och våga ta chansen i stället, säger hon.
Ta inte personligt!Att inte ta personligt när man hamnar i svåra situationer, är också ett hett tips till unga kvinnliga ledare för hur de ska kunna lyckas gå vidare i karriären.
– Man ska försöka jobba och titta kliniskt på saker och ting och föra resonemang utan att ta alltför mycket personligt.
Sibylla Lönnback ville egentligen bli journalist från början och har frilansat på Radio Västmanland med en del inslag på P1. En kort period i sin ungdom. Men hon upplevde att hon inte alls kunde skriva om ämnen som hon ville, till exempel just då om konflikter i världen. I stället blev det en bilolycka någonstans. Då fick det vara och hon sadlade om.
Tog chansenEfter medieprogrammet började hon plugga ekonomi och på den vägen är det. Hon har haft flera intressanta jobb och när hon blev headhuntat till Länsförsäkringar arbetade hon redan med ett jättebra uppdrag på SPP.
– Jag hade inga tankar på nytt jobb men när jag blev uppringd och kom på intervjun kände jag starkt att vi hade samma värderingar. Och jag tog chansen, säger hon.
BelöningenNej, hon tvekade inte och hennes kön gjorde varken till eller från. Det sa helt enkelt ”klick” på intervjun. Och nej, hon har inte heller betalat ”högt” pris för sin karriär. Hon pratar hellre om belöningen.
– För mig är det en möjlighet att kunna jobba och utveckla en verksamhet som jag tror på. Men alla ska också ha klart för sig att man måste jobba hårt och att en förutsättning till ett ledarjobb är att ha en stödjande partner. Det gäller för både kvinnor och män, annars går det inte om man har familj, säger hon.
TrovärdigtSibylla har redan flyttat till Linköping medan resten av familjen, maken och två döttrar, kommer under sommaren. Villkoren för att kunna få jobbet har varit att flytta hit. Och även om hon trivdes i Skåne var det ganska självklart att sälja huset och flytta.
– Jag är vd till ett bolag som ägs av sina kunder och närheten till kunderna är oerhört viktig. Då kan jag inte pendla, känns inte trovärdigt. Även om en flytt inte alla gånger är populär så gillar barnen redan Östergötland.
JantelagenSibyllas mamma är från Spanien och pappa från Italien. Bröllopsresan 1958 gick till Sverige där föräldrarna blev ännu en gång förälskade. Den här gången mamma i jantelagen och pappa i naturen och allemansrätten. Sedan var det kört.
– Jag är uppvuxen i den andan och både hittar jag här på ett positivt sätt. Solidaritetstänkande inom mitt jobb att leda ett bolag som har sina kunders bästa i åtanke samt ett län med underbar natur.