Corren har tidigare rapporterat om det planerade växthuset, men nu ska det till slut bli allvar. Det 40 meter höga växthuset kommer att placeras på ett område nära E4, till höger om Ekängsvägen om man färdas ut från staden.
Spillvärme
Det är tänkt att Tekniska verkens överblivna koldioxidgas ska ledas från biogasanläggningen till växthuset. Gasen ska sedan användas till växternas fotosyntes medan spillvärmen ska värma upp den jättelika byggnaden.
- Det blir ett bättre system. Som läget är nu går resurser till spillo. Det är bra om den värmen kan användas, säger Stefan Jakobsson, affärsutvecklingschef på Tekniska verken.
Han poängterar att det är värmen som är den viktiga byggstenen i samarbetet.
- Den stora grejen för oss är att vi kan tillvarata spillvärme från biogasanläggningen för uppvärmning av växthuset. Koldioxiden är en elegant men ganska liten fördel, säger Stefan Jakobsson.
Hoppas på forskning
Det är alltså företaget Plantagon som kommer att bygga växthuset. Sedan kommer Plantagons forsknings- och utvecklingscenter att bedriva verksamheten, om företaget får bestämma.
Växthuset kommer inte att vara det klotformade glashus som finns att se på företagets hemsida. I stället rör det sig om ett vanligt hus med kontorslokaler, där växthuset kommer att vara integrerat. Det är en demonstrationsanläggning där det kommer att bedrivas forskning men också produceras ekologisk närodlad mat. Tekniska verkens spill kommer väl till pass.
- Det de släpper ut tar vi till vara på i stället. Vi kan dra nytta av det i växthuset, säger Hans Hassle, VD för Plantagon International AB.
- Växterna behöver en viss koldioxidhalt för att utvecklas så bra som möjligt. Det får vi från Tekniska verken.
Odla på höjden
Plantagon vill odla på höjden eftersom det finns så liten yta i städerna. Det är just odling i städer som är det centrala i deras företagsidé.
- Vi har skapat det här bolaget för att bidra till ett delvis lösa ett framtida problem. Det vill säga: hur ska vi försörja stadsbefolkningen i framtiden? Vi behöver kunna odla mat i städerna, säger Hans Hassle.
Projektet i Linköping väntas kosta 200 miljoner kronor och är klart tidigast våren 2013.