Videon är inte längre tillgänglig
Flera dagar innan polisen gick ut och meddelade att Victor Karlsson Sehlin var försvunnen efter en fest på universitet i Linköping så låg en fråga om hans försvinnande på Jodel, en app som fungerar som ett klotterplank där man kan läsa vad personer i ens närhet skriver.
Siffrorna tickar på
På lördagen, dagen innan polisen meddelade att studenten var försvunnen kom det första inlägget på forumet Flashback. I skrivande stund har tråden om den försvunne Victor 2130 inlägg och 970 561 visningar. Siffror som ständigt tickar på.
Frågan är om, eller hur, spekulationerna på sociala medier påverkar polisens arbete?
– Ryktesspridning har ju alltid förekommit, det är bara att det det når flera snabbare i dag, säger polisens presstalesman Thomas Angevik.
Jan Staaf, chef för utredningsenheten i Östergötland, har hand om grova brott menar att det egentligen inte är så lätt att ha någon åsikt om sociala medier. Oavsett var i världen det händer större saker så blir det en diskussion i sociala medier, menar han.
– Ibland har vi nytta av det som står där, ibland inte, konstaterar han.
Polisen hänger på Flashback precis som många andra när det har hänt något. Vid alla större ärenden så avdelas personal – en så kallad inre enhet – att kolla sociala medier.
Hur ser ni på flashback?
– Man får värdera varje uppgift vi får, oavsett var vi får dem ifrån. Är det gallimatias eller viktigt? Är det viktigt så följer vi upp oavsett var det står någonstans, säger Jan Staaf.
Både bra och dåligt
Staaf säger att diskussionerna på nätet kan vara både bra och dåliga för polisen. Men att polisen själv, och medierna, har ett ansvar.
– I vissa fall blir vi glada om media kan få ut budskapet direkt. I andra fall kan skriverier försvåra en utredning. Det är en avvägning men inget som vi i polisen kan styra. De sociala medierna sprider uppgifter väldigt snabbt och det är klart att det är olyckligt om det är felaktiga uppgifter som sprids. Här har ju polisen, och givetvis också media, ett ansvar att berätta om hur det verkligen ligger till
Hur duktig är polisen på att hänga med i utvecklingen på sociala medier?
– Vi kan givetvis bli bättre. Men vissa avdelningar, som våra datorgranskare är fantastiskt duktiga på att söka information på nätet. Vi är långt ifrån fullärda, men vi följer med.
Med den tekniska utvecklingen i åtanke är det viktigt, påpekar Jan Staaf att se till att ha en mångfald av kompetenser vid utredningar, särskilt av grövre brott.
– Yngre medarbetare ihop med äldre. De äldre har erfarenheter men de yngre är mera hemmastadda med nätet, säger han.