De är knappt en meter höga, har dålig balans och är inte lika snabba som vanliga fotbollsspelare. Detta gulliga landslag består av robotar, programmerade att spela fotboll.
Robotlandslaget från Linköpings Universitet kommer att representera Sverige på världens största robotevent RoboCup. På RoboCup tävlar robotar från hela världen i många olika grenar.
Robotarna sköter sig helt själva på planen, robotcoachen som står bredvid får bara hjälpa robotarna om de ska byta ut spelare. När en robot ramlar kan den med välprogrammerade rörelser resa sig upp på egen hand. Robotarna har egna röster och pratar för fullt med varandra, de kan också kommunicera genom WiFi. För att de ska klara att spela en match helt själva behöver de programmeras och där gör människorna sin insats. Fredrik Heintz, lektor, docent i datalogi och robotcoach berättar om träningen inför VM.
– För att de ska kunna spela en match själva behöver de få förståelse för var på planen de befinner sig, känna igen bollen och passa sina lagkamrater. Men viktigast av allt är att de måste kunna ta egna beslut.
– Målet med RoboCup är att år 2050 ha ett robotlag som ska slå de regerande mänskliga världsmästarna i fotboll, säger Fredrik Heintz.
Men dit är det en bit kvar. Det handlar inte om att bygga robotar med superkrafter som vinner över människan hur lätt som helst, utan att robotarna ska efterlikna människor.
– Utmaningen är att det måste ske på människans villkor. Robotarna hade haft bättre balans om de inte hade haft två ben som vi människor men meningen är att de fortfarande ska likna och spela fotboll som människor gör.
Fredrik Löfgren, student och robotentusiast är med och programmerar landslaget.
– Det häftigaste med robotar är väcka liv i dem, att man kan lära dem saker och att de själva lär sig saker genom att titta på andra.
Under våren ska robotarna fortsätta sin träning för att förhoppningsvis gå vidare till slutspel.