Framgång: Unga kriminella hoppar av

Över 20 unga kriminella har övergått till ett liv på rätt sida lagen med hjälp av Linköpings insatsgrupp. Det kan spara samhället hundratals miljoner kronor.

Pragmatisk. Kriminalitet måste angripas från flera fronter, anser kommissarie Håkan Stenbäck, polisens representant i SIG-gruppen.

Pragmatisk. Kriminalitet måste angripas från flera fronter, anser kommissarie Håkan Stenbäck, polisens representant i SIG-gruppen.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2018-02-08 19:40

– Det har sparat mycket pengar för samhället i vårdkostnader och inte minst har det sparat lidande för brottsoffer, säger kommissarie Håkan Stenbäck, som varit med i insatsgruppen sedan den bildades 2011.

Linköping var en av få kommuner som utsågs av Rikspolisstyrelsen i ett pilotprojekt för sociala insatsgrupper med idén att polis, socialtjänst skola, kronofogde, kriminalvård och andra instanser skulle samarbeta på ett nytt sätt för att få kriminella ungdomar att ta avstånd från brottslighet och narkotika.

I flera år har Linköping, som blivit en förebild för andra kommuner, varit värd för nationella konferenser om sociala insatsgruppers arbete. På torsdagen hölls 2018 års fullsatta konferens.

– Den här samverkansformen är framgångsrik. Tidigare jobbade de olika instanserna som i stuprör och det var enklare för ungdomar att ljuga och hålla sig undan. Det är betydligt svårare nu när polisen kan förse socialen med färska uppgifter, säger kommissarie Håkan Stenbäck.

Sedan den sociala insatsgruppen, förkortad SIG, skapades 2011 har totalt 89 ungdomar varit eller är inskrivna i gruppen. Det handlar om kriminellt belastade unga, en del med drogproblem, andra med samröre med kriminella gäng. Kravet för att få hjälp av SIG är att man visar vilja att lämna det kriminella livet. Den som återfaller i brott måste lämna gruppen.

Nu visar polisens sammanställning att 46 av de 89 inskrivna ungdomarna inte dömdes för några nya brott under perioden november 2016 till november 2017. Under hela perioden, från starten 2011, har 23 personer förblivit ostraffade sedan de började få hjälp i sociala insatsgruppen.

Samhällsstöd till kriminella kan väcka kritik, bland annat som ifrågasättande av varför laglydiga medborgare inte får samma stöd när de behöver hjälp med att hitta bostad eller jobb. Förespråkare lutar sig mot beräkningar som visar att den som lever ett kriminellt liv kostar samhället i snitt 23 miljoner kronor under en femtonårsperiod.

I Linköping skulle det kunna betyda att hjälpen till de 23 kriminella unga som förblivit ostraffade efter SIG-insatsen kan visa sig spara drygt 500 miljoner kronor av skattepengar.

– Man måste angripa kriminaliteten på flera fronter. Efter en period i kriminalitet vill de flesta ha ett annat liv och det behöver finnas en sådan möjlighet, säger kommissarie Håkan Stenbäck.

För tillfället får 28 personer insatser av SIG. Sedan några år tillbaka har SIG-gruppen delat upp sitt arbete med ungdomarna. I åldersgruppen 13-18 år går insatser ut på att förebygga att en ung person på glid hamnar i kriminalitet, och förhindra att nya ungdomar rekryteras till kriminella grupperingar. I åldersgruppen 18-25 år jobbar SIG för att få personer som redan har gängtillhörighet att lämna grupperingen.

Sedan 2015 jobbar gruppen även med ungdomar visar tecken på eller utövar våldsbejakande extremism. Det kan röra sig om alla former av extremism, så väl religiös som höger- eller vänster orienterad. Gruppen har en kontaktperson som samarbetar med skolor i kommunen för att fånga upp signaler om unga som uttrycker extrema våldsåsikter.

För några veckor sedan bjöds representanter från Linköping in av Säkerhetspolisen (Säpo) för att berätta om sitt arbetssätt.

– Det händer inte ofta att Säpo öppnar sig så, det var glädjande, säger Tomas Flygare, insatsgruppens samordnare vid socialförvaltningen.

jenny.eriksen@ostgotamedia.se

Samlad insats mot brott

Meningen med sociala insatsgruppen är att polis, socialtjänst, skola, kriminalvården, arbetsförmedlingen, kronofogden och andra myndigheter eller instanser som ungdomen kommer i kontakt och som kan hjälpa honom eller henne ska samarbeta. Den unga personen ger sitt medgivande till att de delar information om honom/henne mellan sig. Den som är med i SIG kan få hjälp att sluta med narkotika, hjälp att hoppa av från kriminella grupperingar, hjälp med att finna bostad eller få ordning på en kraschad ekonomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om