Det visar en aktuell ekonomisk rapport som gjorts av företaget KPMG. Senaste gången en sådan genomgång gjordes var 2008 och sedan dess har värdet på dotterbolagens aktier i Stadshus AB ökat med 6 miljarder.
Det är framförallt de fyra bolagen Stångåstaden, Tekniska verken, Lejonfastigheter AB och St Kors fastighets AB som står för större delen av marknadsvärdet.
Kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) som därtill är styrelseordförande i Stadshus AB, är nöjd.
– Känns bra utifrån mina båda roller att vi har välskötta bolag som representerar stora värden, säger han.
Kommunen har inte sina bolag – hävdar Lindvall – för att i första hand tjäna pengar utan för att utveckla verksamheter som är bra för Linköping. Allt från att bygga bostäder – Stångåstaden är på gång – till att utveckla miljö- och klimatsmart teknik där Tekniska Verken ligger i framkant.
– Det känns bra nu när vi lämnar över till en ny majoritet att vi har välskötta bolag. Mer välskötta i dag i dag än tidigare, och att de är ekonomiskt välmående, säger han.
Om huvudsaken inte är att tjäna pengar, har ni varit dåliga på att använda pengarna till nyttiga saker för Linköpingsborna?
– Nej, vi har så stora investeringar som kommer. Då behöver vi ha lite sparat, säger Lindvall och räknar upp saker som fler lägenheter, nytt resecentrum och en satsning på infrastruktur där Ostlänken ingår.
Stadshus AB värderades i slutet av förra året till lite drygt 10 miljarder kronor. Men marknadsvärdet för innehavet av aktierna är högre än så. En försiktig värdering, enligt kommunens ekonomidirektör Peder Brandt, är 19,6 miljarder när skatten är dragen.
Kommunen har inga skulder, men det har dotterbolagen. De uppgick till 6,6 miljarder som lånats av olika kreditinstitut. Men eftersom bolagens egna kapital är värt mera än de 4,3 miljarder som är synliga så är det inget som inger oro, enligt Hans Lander VD för Stadshus AB. Det handlar om balansräkning.
Bolagen bidrar förvisso också med en hel del pengar till Linköpings kommun. I Tekniska Verkens fall med 187 miljoner det här året, för att ta ett exempel.
– Den nya majoriteten kommer i alla fall inte till några tomma lador, säger Paul Lindvall med en tydlig känga till finansminister Magdalena Anderssons (S) lite beska besked förra veckan.
Lena Micko (S) – tillträdande kommunstyrelseordförande vid årsskiftet – påpekar att hennes parti också är delaktig i uppbyggnaden av de framgångsrika bolagen.
– Det är bra att Linköpingsborna har de här tillgångarna. Men pengarna ligger bundna och vi ska inte sälja.
Men utvecklade verksamheter och god ekonomi betyder både – påpekar hon – att det finns vatten i kranen och att kommunen – vid behov – får goda lånevillkor när man behöver låna pengar.