Hittills har fritidsverksamheten för unga mellan 13 och 16 år varit barn- och ungdomsnämndens ansvar. Nu planeras flytt av verksamheten till kultur- och fritidsnämnden som redan har ansvar för fritidsverksamheten för ungdomar över 16. Nämnderna är eniga om flytten.
För att kunna erbjuda modern fritidsverksamhet för unga och möta framtida behov måste kommunen ha en samlad politisk och operativ styrning av verksamheten, anser Cecilia Gyllenberg Bergfasth.
– De förväntade effekterna är bland annat mer effektivt nyttjande av personal- och lokalresurser, ökad kompetens och kunskapsmångfald i personalgruppen. Det kan också bli en nystart för en modern fritidsverksamhet med möjlighet att bryta mönster och finna nya arbetssätt, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth.
Visionen är att skapa en verksamhet som kan möta unga på de ställen där unga finns.
– Den kommer att bestå av en fast del och en ambulerande del med mobila fritidspedagoger, säger hon.
På vilket sätt ska de vara mobila?– Det är tänkt att de ska åka ut, till exempel till Nykil, och göra ett event där. Det är meningen att hela kommunen tar del av ungdomsverksamheten. Våra fritidspedagoger ska vara där det finns ungdomar.
Flytten genomförs 1 januari nästa år.