Framtidens ledare måste tåla transparens

Framtidens ledare måste vara transparanta och våga dela information med medarbetarna.

Ledare. Karin Ljungmark kan bli Årets ledare vid Linköpings näringslivsgala i Konsert & Kongress på fredagen.

Ledare. Karin Ljungmark kan bli Årets ledare vid Linköpings näringslivsgala i Konsert & Kongress på fredagen.

Foto: Niclas Albinsson

Linköping2016-09-28 12:05

Det konstaterar Karin Ljungmark, nominerad till Årets ledare vid Näringslivsgalan i Linköping på fredag. Hon är medgrundare till och vd på kommunikationsföretaget Identx med 14 anställda. Karin Ljungmark beskriver sig som en "tillsammans-ledare", och hon tänker att det är därför hon är nominerad.

– Man ska känna att man är ett team. Jag är duktig på att se individer och på att identifiera vilken roll varje medarbetare har för att gemensamt nå målen.

Kommer sig ledarskap av erfarenhet?

– Ja, men det är också kopplat till personlighet. Alla tycker nog inte att det är lika roligt att vara ledare. Men jag blir inte störd av att se medarbetare växa och ifrågasätta saker eller komma med egna förslag. Det gör mig glad.

Enligt Karin Ljungmark är det viktigt för ett företag att orka och vilja vidareutbilda personalen för framtiden.

Vad krävs av en ledare i den digitala förändringen?

– Transparens. Man är inte experten längre. I dag vill man dela information och kunskap. Man måste vara flexibel och tillåta att kontoret kanske inte är den optimala arbetsplatsen. Våga, vilja och inte säga nej. Man måste bjuda upp till delaktighet.

Tre av företagets yngre medarbetare har nyligen blivit delägare. Det där med delaktighet tycks Karin Ljungmark vara beredd att driva långt.

– Det kan inte finnas så mycket hemliga dokument längre om det nu har funnits det. Man vill dela mer. Det finns företag som byter ledningsgrupp regelbundet för att alla ska vara deltagande. Det är spännande att bli utmanad av 80- och 90-talister, säger hon.

Vid sidan av Identx sitter hon i flera styrelser, bland annat Handelskammaren och Linköping hockey club.

Vad behöver Linköpings näringsliv?

– Linköping behöver snabba upp sina beslutsprocesser så att entreprenörer väljer att stanna är. Regionen, alla kommuner, universitetet och vårt regionala näringsliv behöver samprofilera sig i vissa frågor och sammanhang. Jag tycker att det skulle vara under identiteten East Sweden, svarar Karin Ljungmark.

De nominerade är:

Årets visionär: Samuel Anlér/Närcon; Ulrika Unell/Ericsson; Mahziar Namedanian/Östgötasvamp.

Årets ledare: Karin Ljungmark Malmström/Identx; Mikael Kemi/Alcontrol; Jörgen Remmelg/Ruag.

Årets tillväxtföretag: PPAM Solkraft/Elin Molin och Andreas Molin; Maintrac/Tor Borrhed; Configura/Nicklas Dagersten, Cecilia Angbratt och Tobias Wester.

Årets gröna företag: Linköpings skogstjänst/Gabriel Danielsson; Åhmans traktorcentrum/Magnus Åhman och Leif Åhman; Boställets vedugnsbageri/Karin Lorin.

Årets mest engagerade företag: Baltazar Agro/Tilda Karlsson och Magnus Sandström - Öjeby gård; Axential Technologies/Dick Ollas; Javikan AB/Sofia Thunholm och Jessica Ericsson.

Årets samhällsutvecklare: Anton Juholt och Mohammed Mohammedian/Linköpingsandan; Lars Linebäck/Stadsmissionen; Marcus Ludvigsson/Coderdojo.

Årets näringslivsdiamant: Magnus Thorarensen/BRP Systems; Roshan Malalatunga/Scandic; Anh Cam/Shinnori.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!