I hela 40 år hade Ulla och Egon Wiberg sommarstuga i Nykilstrakten. Tomten var stor, bestod av mycket ängsmark och många växter som trädgårdsintresserade Ulla och Egon planterat och skött.
Med åren blev det för mycket jobb och de bestämde sig för att satsa på en kolonilott istället.
På gångavståndDe hittade den på gångavstånd från bostaden i samma stadsdel. En rejäl häck stänger ute omgivningarna och gör tomten till en verklig oas. Men det var som att börja om fast i mindre skala.
För då, för elva år sedan, odlades bara potatis och lök på alla 375 kvadratmetrarna. Ulla och Egon har lagt ner mycket tid och jobb på att förvandla den leriga "potatisåkern" till en lummig trädgård med stor variation på träd, buskar och andra växter.
Pioner är till exempel några av favoriterna. När trädpionerna med sina stora blommor på vedartade stammar blommat ut kommer dillpionerna och sedan alla de vanliga luktpionsorterna.
Många buskar är uppstammade och tar inte så stor plats. Flera sorters växter får rum i den lilla trädgården. Så har Ulla och Egon till exempel stammat upp pimpinellaros och benved. Benved har dessutom den goda egenskapen att behålla sina gröna blad på vintern.
Sällan inomhusRhodgersia med sina jätteblad, amerikansk valnöt, katsura... Men här finns också mer vanliga växter som rosen Madame Plantier, som brukar blomma på Ulla-dagen 3 juli, honungsros, som blommar endast en vecka, men desto ljuvligare, och på våren gula, vita och blå sippor i mängder.
Från våren och hela växtsäsongen framöver brukar Ulla och Egon promenera till kolonistugan så gott som varje dag. Men inne i stugan hinner de sällan vara.
- Alltid är det något som man behöver pyssla med i trädgården säger Ulla.