Från Sturefors till Stureplan

Som liten satt hon hemma i Sturefors och ritade dräkter. I dag lever Veronica Lindholm sin dröm – och designar samma kläder som hon skissade på som 10-åring.

En skön atmosfär. Veronica Lindholm i sin pop up-butik i Mood-gallerian i Stockholm.
– Jag vill skapa en hemtrevlig känsla i mina butiker.

En skön atmosfär. Veronica Lindholm i sin pop up-butik i Mood-gallerian i Stockholm. – Jag vill skapa en hemtrevlig känsla i mina butiker.

Foto:

Linköping2015-06-27 09:00

Mormor var utbildad körsnär och hade egen ateljé i Linköping. Mamma Christina­ gick i samma fotspår och driver Wiqvist skinn och mode på Nygatan. Själv valde Veronica en helt annan bana. Hon utbildade sig till ekonom med en tydlig målsättning – att bli ekonomi­chef för ett stort företag. ”För då får jag i alla fall klä mig i dräkt”, som hon ska ha sagt till mamma Christina.

Veronica skrattar, men säger att det var precis så hon tänkte.

– Jag har alltid varit fascinerad av dräkter, de klassiska snitten. Jag hade ingen aning om vem Chanel var, men redan som liten satt jag och ritade den typen av kläder. Små jackor och kjolar. Samtidigt har jag alltid varit realistisk av mig. Designer var inget man blev, det var inget man ens pratade om.

Efter ekonomi­studierna fick Veronica jobb på Sectra, men snart lockade huvudstaden och det flärdfulla jobbet på investmentbanken Carnegie.

– Det var en helt ny värld som öppnade­ sig. Det var åren innan finanskrisen och vi hade fantastiskt roligt. Vi fick kaffe på silverbricka och där fick jag verkligen klä mig i fina kläder.

Det var också på Carnegie som tankarna­ föddes som sedan lade grunden för hela hennes affärsverksamhet. På banken klädde sig alla i svarta och grå kostymer, oavsett kön. Veronica gillade att utmana den mansdominerade klädkoden.

– Jag testade mycket och fick också mycket feedback för att jag vågade klä mig kvinnligt och i färg.

En kort tid därefter uppnådde Veronica sin första dröm. 29 år gammal blev hon ekonomichef på Phone House, ett internationellt bolag med miljard­omsättning. Under tiden på Phone House­ blev Veronica gravid och nio månader senare föddes Oscar. Hon fortsatte vidare till Apotek Hjärtat och under samma period blev hon gravid med Caroline. Under mammaledig­heten blev hon kontaktad av en rekryteringsfirma och hon klättrade vidare på karriärstegen, denna gång till finansdirektör på Mekonomen. Barn nummer tre, minstingen Elizabeth, var oplanerat. Men Veronica tog det som ett tecken. Dagen efter hon kom hem från BB registrerade hon sitt företag – Veronica­ Virta. Veronica efter henne själv, Virta efter Rikard Virta, hennes sambo och bliv­ande make.

– Jag tänkte att jag måste utnyttja den här tiden, så jag körde igång direkt.

Var det inte tufft att starta eget med tre små barn där hemma?

– Jo, det var väldigt tufft. Men jag är jätte­glad att jag gjorde det. Under mamma­ledigheten hann jag komma så pass långt att jag kunde ta beslutet om jag skulle säga upp mig eller inte. Jag tror inte på att göra något halvdant, att köra lite eget i källaren på kvällarna, det funkar inte.

Redan tre veckor efter förlossningen­ tog hon med sig Elizabeth på en tygmässa.

– Jag visste inte var jag skulle börja eftersom jag inte hade någon utbildning inom mode. Men jag är van att lära mig nya saker och jag tror att det har varit en stor fördel.

Hon profilerade sig mot businesskvinnor och ledorden var ”tidlös elegans med en lyxig känsla”. Hon öppnade en webbshop, ägnade mycket tid åt att marknadsföra sig på Facebook och Instagram, blev omskriven i Dagens industri som ett namn att räkna med, samtidigt som hon fick in sitt märke på Stockholm Market – en butik som vid sidan om Nathalie Schuterman ansågs som den mest exklusiva i Stockholm.

– Jag har alltid tänkt väldigt kommers­iellt. Jag kan sälja mina kläder i en butik i Sturegallerian med kunder mellan 20 och 30 år, samtidigt som jag säljer samma kläder i en butik på Östermalm som har kunder långt över 60. Jag tror att det är min styrka.

Hon har även öppnat eget i form av en popup-butik i Mood-gallerian. Och som ett kvitto på sin framgång har hon under våren hunnit pryda modesidorna i Damernas värld.

– Jag har alltid fått höra att man inte ska ge sig in i klädbranschen, att det är omöjligt att bli framgångsrik. Men jag vet att det går, bara man har en bra idé.

Hemma hos barndomskompisen Petra­ finns en gammal ”Mina vänner”-bok. Under frågan ”Vad jag vill bli när jag blir stor?” har Veronica skrivit ”mode­designer”. I dag bärs hennes tweed-jackor av kändisar som Carolina Gynning och Isabella Löwengrip. Samma design som hon skissade på som 10-åring.

Har du kvar teckningarna?

– Jag vet faktiskt inte, de kan ligga kvar i någon byrålåda hemma hos mamma i Sturefors.

I höst ska Veronica Virta lanseras på den internationella marknaden med målsättning att öppna butiker i båda Europa och USA. Men först väntar sommarens bröllop – och ett namnbyte.

– Nu ska det äntligen bli av, i augusti blir jag Veronica Virta på riktigt.

Mer om Veronica

Namn: Veronica Maria Therese Lindholm (blir fru Virta 7 augusti).

Ålder: 37 år, fyller 38 i november.

Bor: Uppvuxen i Sturefors, men bor i dag på Lidingö i Stockholm.

Familj: Blivande maken Rikard Virta (från Mjölby), barnen Oscar 6, Caroline,­ 3, och Elizabeth, 1,5. Mamma Christina i Sturefors och lillasyster Sandra i Linghem.

Gör: Utbildad ekonom. Grundare och designer till det egna klädmärket Veronica Virta.

Förebilder/favoritdesigners: Diane von Furstenberg. ”Mest för historien bakom.”

Motto i livet: Bli din egen lyckas smed.

Gifter mig i: ”Min klänning kommer från butiken Milagro i Stockholm. De klär många kändisar och kunglig­heter. Senast Sofia Hellqvists mamma vid prinsbröllopet.”

Om prinsessan Sofias brudklänning: ”Fantastiskt vacker och jätteroligt med svensk design.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om