- Det behöver man inte vara marknadsekonomi för att räkna ut, säger Ola Helt, ordförande i Frisk som i somras anmälde Friskis och Svettis till Skatteverket för osund konkurrens. I Norrköping och Linköping där Friskus och Svettis enligt Ola Helt är "gigantiskt stora" har de vanliga gymmen extra svårt att hävda sig, misstänker han.
Frisk vänder sig mot att Friskis och Svettis fortfarande får räkna sig som en ideell förening och därför tillåts spela med andra spelregler än de kommersiella gymmen.
- Reglerna är till för små föreningar, säger Ola Helt som menar att den jättelika rörelse som Friskis och Svettis utvecklats till att bli, snedvrider den lokala gymmarknaden.
Friskis och Svettis har sedan starten 1978 vuxit till 473 000 medlemmar. I Linköping har man 8-000 medlemmar.
Som ideell förening behöver Friskis och Svettis inte betala moms på träningskorten, vilket "vanliga" gym måste göra. Ett annat exempel är att ideella föreningar inte betalar arbetsgivaravgift för träningsledare upp till ett visst belopp.
- Om jag, inklusive arbetsgivaravgift, betalar 140 kronor i timmen för en träningsledare medan Friskis och Svettis kommer undan med att betala hundra, säger det sig självt att det är osund konkurrens, säger Ola Helt.