Bra skola. På riktigt. Så står det på skolans hemsida. Men några föräldrar hävdar att det är precis tvärtom. Deras synpunkter har nu skickats till Skolinspektionen. Småskolan som är en F-3 skola, finns sedan några år tillbaka i Ljungsbro och drivs av rektor Fredrik Påhlsson. Han är också vd för företaget Småskolan i Ljungsbro i AB, som han äger tillsammans med sin fru. Båda sitter bolagets styrelse.
I de synpunkter som framkommer, både i skrivna dokument till kommunen och i samtal med Corren, hävdar flera familjer att skolans ledning har svårt att hantera ifrågasättande och att ta kritik. Enligt en förälder som Corren varit i kontakt fick deras deras barn plötsligt många svårigheter i skolan efter att familjen varit ifrågasättande.
– Till slut kände vi att hela vår familj blev ifrågasatt så vi blev faktiskt rädda, säger föräldern.
I ett av breven till kommunen skriver en annan familj att de, efter en dispyt med rektor, fick ett mejl med en lista med sex punkter över fel som familjen/barnet hade. Enligt familjen avrundades mejlet med "utifrån detta kan avläsas att det förekommer problematik i familjen".
I de synpunkter som kommer fram beskrivs vissa saker som rena 1800-talsmetoder. Det handlar då om det föräldrar kallar ålderdomliga straffmetoder, som att återkommande förvisa elev att sitta på ett särskilt ställe när hen inte anses ha skött sig.
Det finns också uppgifter om att alla barn i en årskurs två fick särskilda toa-tider när det upptäcktes att några barn hade klottrat på toa.
En förälder säger i telefon till Corren att hen upplevde att skolmiljön var sådan att små förseelser fick oproportionerligt stora konsekvenser.
– Det handlar mycket om plikt, ansvar och krav och att det är barnens val om de betett sig fel. Om föräldrar som valt att sluta får man veta att det är sådana som inte klarar kraven och smiter undan ansvar, hävdar föräldern.
Gemensamt för de föräldrar Corren varit i kontakt är att de själva varit rädda för att göra fel av rädsla för att det ska drabba barnen.
– Rektor är maktfullkomlig i sitt ledarskap. Personligen tycker jag att det känns som att också lärarna är rädda för att göra fel. Men det är som sagt bara min egen upplevelse, säger en förälder.
Några föräldrar använder ord som sektliknande förhållande när de pratar om skolan.
– Men det tänkte jag i och för sig på först efter att vi valt att sluta där, säger en förälder.
Hen menar att eftersom familjen inte hade erfarenhet av någon annan skola än Småskolan så blev skillnaderna tydliga först när man kom till en annan skola.
Från utbildningsförvaltningens håll uttrycks oro över det som föräldrarna berättat
– Jag kan inte annat än att tro på det som de här personerna gett uttryck för, både i telefon och via mejl. Vi har därför agerat utifrån att informationen vi fått är korrekt, säger barn- och utbildningschefen Lars Rejdnell.
Kommunen är inte huvudman för Småskolan och har därför varken befogenheter eller skyldighet att gå in och undersöka skolans verksamheten. Synpunkterna från föräldrarna har därför skickats vidare till Skolinspektionen.
Däremot har kommunen ett insynsansvar, som mera handlar om att besöka skolan och föra ett resonemang med ansvariga. En sådan tillsyn ska nu tidigareläggas och göras under våren, enligt Lars Rejdnell.
Sedan februari har fyra elever slutat på skolan.
Enligt Skolinspektionen bedöms inte de skrivelser som nu kommit in som regelrätta anmälningar. Däremot kommer de att finnas med när inspektionen i vår gör en fördjupad syn och genomgång av Småskolans arbete.