Friskoleelever upprörda: "Ge oss samma möjligheter"

Kommunens beslut att gymnasieelever i kommunala skolor får hämta sin skollunch på ett stort antal skolor runt om i kommunen har fått en del elever i friskolor att reagera. "Låt alla skolbarn få skollunch."

Eftersom det inte är obligatoriskt för gymnasieskolor att ordna skollunch kan varje huvudman lösa lunchfrågan som den vill. Kommunens beslut om skollunch gäller de skolor som kommunen har ansvar för.

Eftersom det inte är obligatoriskt för gymnasieskolor att ordna skollunch kan varje huvudman lösa lunchfrågan som den vill. Kommunens beslut om skollunch gäller de skolor som kommunen har ansvar för.

Foto: Frida Glenning

Linköping2021-01-27 11:07

Det skrev en gymnasieelev, som går i en friskola i Linköping, i ett mejl till oss. Eleven önskade samma skollunchlösning som gymnasieeleverna i kommunala skolor fick. Eller att de får en matersättning.

Flera gymnasieelever har vänt sig till oss och till kommunen med liknande frågor: Varför vill kommunen inte anordna skollunch för alla gymnasieelever? Eller: Varför får inte alla hämta sin skollunch på samma sätt som elever på kommunala skolor gör?

Med "alla" menas även de elever som går på någon av Linköpings tolv gymnasieskolor som är friskolor.  Kommunens beslut om skollunch gäller bara de gymnasieskolor som kommunen är huvudman för, det vill säga de sex kommunala gymnasieskolorna.

– Friskolorna får samma peng för skollunchen som kommunala gymnasieskolor. I det bidragsbelopp som kommunen betalar ut till friskolorna finns det också ersättning för skollunch och den summan är definitivt inte lägre än den till de kommunala skolorna, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Det är inte obligatoriskt för gymnasieskolor att anordna skollunch, enligt skollagen. Varje friskola kan lösa den frågan hur den vill.

– Nämnden kan bara fatta beslut som gäller de verksamheter som kommunen har ansvar för. Vi kan inte bestämma för hur andra huvudmän ska bedriva sin verksamhet, säger Åsa Wennergren.

Vi har kontaktat rektorerna på alla tolv friskolor i Linköping och frågat hur man har ordnat skollunchen under distansundervisningen. De flesta skolor som har svarat anger att deras elever antingen kan hämta en eller flera lunchlådor på sin skola eller på den restaurang eleverna brukar äta när man har nära undervisning.

Vissa skolor ger en matersättning till sina elever i stället. Ersättningen varierar mellan 35 och 40 kronor, enligt de svar som har inkommit. Vecka två, när eleverna gick över från delvis till hel distansundervisning, var det struligt på flera ställen, bland annat på Klara teoretiska gymnasium.

– Vi har köpt extra kylskåp. När eleverna är på plats kan de hämta matlådor även för de övriga dagarna. Vårdnadshavare kan också göra det om det passar bättre, säger skolans rektor, Hans Petersson.

Ingen skola har svarat att eleverna inte kan få skollunch. Jensen gymnasium och Yrkesgymnasiet Linköping har inte svarat på våra frågor. 

Gymnasieskolor

I Linköping finns det sex kommunala gymnasieskolor, 12 friskolor och en gymnasieskola som drivs av Region Östergötland, Vreta utbildningscentrum.

På Vreta utbildningscentrum får alla elever hämta sin lunchlåda – men bara på sin egen skola. De kan inte hämta lunchen på någon av de kommunala skolor så som gymnasielever i kommunala skolor kan göra. 

Eleverna på Vreta utbildningscentrum som inte kan hämta sin matlåda får inte någon matersättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!