De höga elpriserna har inneburit ett sällan skådat intresse för ved och braskaminer. Men vad är det egentligen som gäller för den som vill hjälpa upp inomhustemperaturen eller bara höja mysfaktorn med en brasa?
Fram till för något år sedan hade Linköpings kommun riktlinjer som sade att man bara fick trivselelda två gånger i veckan och högst fyra timmar åt gången. Juni–augusti fick Linköpingsborna inte elda alls i kaminer och öppna spisar.
Men riktlinjerna avskaffades. Atefeh Dehghani, enhetschef för hälsoskydd på Linköpings kommun, förklarar varför:
– Att totalförbjuda en sak i förebyggande syfte ska myndigheterna bara göra om det handlar om ett stort problem, med stora konsekvenser. Vi får in många klagomål på olika olägenheter, men när det gäller just eldning handlar det bara om 2–3 klagomål om året.
Det där med trivseleldning fyra timmar åt gången två gånger i veckan är taget från vägledande domar, där domstolen behandlat klagomål från grannar. De begränsningarna finns som lokal föreskrift i en del kommuner.
– Men bedömningen blir ändå från fall till fall. Huvudregeln är att en fastighetsägare inte får skapa olägenheter för sina grannar. Om vi får in ett klagomål tittar vi på vad som eldas, hur ofta och hur man bor runtomkring, förklarar Atefeh.
I stället för lokala föreskrifter arbetar Linköpings kommun med informationskampanjer och att behandla de klagomål som kommer in. Kommunens allmänna rekommendation är att trivselelda så lite som möjligt, helst inte alls.
– All eldning skapar föroreningar och kan man avstå från det är det bra. Vill man ändå elda för att det är mysigt ska man elda rätt och följa Naturvårdsverkets rekommendationer, säger Atefeh Dehghani.
Naturvårdsverket har en rad tips på hur man ska göra när man eldar. Här är några av dem:
- Elda med ved och inget annat i din vedeldade kamin, spis eller ugn. Att elda sopor, plast, impregnerat virke och liknande är inte tillåtet.
- Veden ska vara lagom torr. En bra tumregel att veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår och gärna ett år. Använd den ved du tar in inom ett par veckor, annars kan den bli lite väl torr. Ett väldigt torrt vedträ med en fukthalt under tio procent brinner upp fort, ger lite mindre värme och lite högre utsläpp av föroreningar som sot och kolväten.
- Använd braständare som till exempel briketter, block, tändpåsar eller fint huggna vedträn.
- Undvik helst tidningspapper, det kan fördröja upptändningen och förhindra lufttillförseln. Det kan även bilda sotflagor som smutsar ner.
- Stapla vedträna på ett luftigt sätt. Ett smart sätt är att lägga ett par större vedträn underst och sedan ett par lager till som i en fyrkant. Se till så att vedträna i det översta lagret är lite mindre.
- Placera sedan tändmedel i toppen av brasan, precis under de översta vedträna. Tänder man i toppen förbränns gaserna som förångas från veden i stället för att spridas som föroreningar i luften. Elden brinner jämnare och det blir mer värme per vedträ.
- Brasan behöver som mest luft vid upptändningen och sedan lite mindre eftersom, men se till att inte strypa lufttillförseln för mycket. Om brasan brinner med en klargul låga utan att sota eller imma igen kaminens glas är förbränningen bra. Röken från skorstenen ska helst inte synas alls, förutom då det är kallt ute och ofarlig kondens som ser ut som vit rök kan bildas.