Fullt i förskolor trots hundratals nya platser

Linköping har på ett år fått 500 nya förskoleplatser. Ändå är det fullt i flera områden och efter årsskiftet kommer många barn att erbjudas en tillfällig plats i garantiförskola.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Linköping2014-12-10 14:00

Under året har flera nya, stora förskolor öppnat: i Lambohov med 160 platser, Folkets Park 120 platser och Brunnsgatan 80 platser. Andra befintliga förskolor har byggts ut. Situationen är därmed något ljusare än i fjol.

– Men vi har fortfarande problem i till exempel Skäggetorp, Berga och Garnisonen, säger Kristina Frank, kommunens sakkunniga i förskolefrågor.

Nästa stora förskolebygge blir i Ryd på den plats där Solhagaskolan nu rivs, med inflyttning 2016.

Kommunen har lagstadgad skyldighet att ordna en förskoleplats inom fyra månader. Och det klarar man, enligt Frank, genom att en del får erbjudanden om plats i en annan del av Linköping eller i en tillfällig så kallad garantiförskola. De som tackar ja till en sådan har kvar sin köplats och kan byta till den valda förskolan när det finns plats.

Det är i augusti som det är lättast att få förskoleplats, då en hel årskull försvinner till sexårsverksamheten. Sedan fylls förskolorna på under hösten och så här års blir det allt svårare att få plats. I april-maj kan det lätta lite igen.

– Många förskolor tar in några barn till då. Barngrupperna har hunnit blivit stabila och man är utomhus mycket. Personalen tycker också att det skönt att inte behöva skola in alla på en gång.

Många föräldrar lägger ner stort engagemang i att välja förskola till sitt barn och ställer sig i kö i god tid. Sedan erbjuds de något helt annat. Kan du förstå att de blir upprörda?

– Oh ja! Och i den bästa av världar skulle vi ha så mycket luft i organisationen att det alltid går att ordna plats överallt. Men så ser det inte ut, det skulle bli för dyrt.

Många är också irriterade på att de får beskedet sent.

– Vid augustiintagningen kan vi ge besked fyra månader i förväg, för då vet vi hur många sexåringar som slutar. Men resten av året har föräldrarna två månaders uppsägningstid, så vi har svårt att ha större framförhållning än så.

Linköpings förskoleverksamhet växer med 150–200 barn om året, så nya förskolor behövs kontinuerligt. Problemet är att få fram lokaler, särskilt i äldre områden där det är svårt att bygga nytt. På senare tid har ett annat problem blivit alltmer akut: bristen på personal.

– Ont om utbildade förskollärare har vi haft länge, men det har gått att fylla på med vikarier. Nu har vi svårt att hitta personal överhuvudtaget och på många håll är tjänster obesatta, säger Kristina Frank.

Förskollärarutbildningen har fått fler platser, men enligt Frank motsvarar antalet utbildade ändå bara pensionsavgångarna.

Förskolan

Enligt Skolverkets senaste statistik från hösten 2013 är cirka 490 000 barn inskrivna i förskola. Det är en ökning med 138 000 på tio år och 7 000 fler barn än året innan.

84 procent av alla 1–­5-åringar går i förskolan.

Den genomsnitliga barngruppen i riket har 16,8 barn, i Linköping 18,6.

I snitt går det 5,3 barn per anställd. Siffran för Linköping är 5,7.

56 procent av personalen i kommunala förskolor har förskollärarutbildning, jämfört med 41 procent i fristående förskolor.

4 procent av de anställda är män. 3 procent i kommunala förskolor, 6 i fristående.

I Linköping finns det cirka 8 000 förskolebarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om