Fullt på US – risk för kris

Bristen på vårdplatser på US blir alltmer akut. Nu växer oron för hur det ska bli i jul och nyår – särskilt om vinterkräksjukan slår till.

Foto: Åke Karlsson

Linköping2014-12-12 08:00

Universitetssjukhuset i Linköping har hela hösten brottats med överbeläggningsproblem. Förra helgen var det värre än vanligt.

– Det var ovanligt många som sökte vård hela förra veckan och många som behövde läggas in. Nu ser det bättre ut igen, men bristen på vårdplatser gör att vi är sårbara, säger chefläkare Christer Andersson.

Att US blir överfullt en vanlig helg, innan ens vinterkräksjukan eller influensan slagit till på allvar, oroar Christer Andersson.

Särskilt vinterkräksjukan kan slå hårt när den kommer. Dels blir många äldre svaga av sjukdomen och behöver läggas in, dels smittas anställda och personalbristen förvärras.

För det är personalbrist som överbeläggningen i första hand handlar om, inte brist på sängplatser.

– Det är inte så att patienter placeras i korridorer eller duschrum, den tiden är förbi. Det handlar mer om att vi måste flytta dem till andra avdelningar än där de borde vårdas, det vi kallar satellitvård, säger Christer Andersson.

Skräckscenariot är att vinterkräksjukan slår till lagom till helgerna och att det dessutom blir en snöig jul med halkolyckor.

Det är många röda dagar i år och sjukhusets möjlighet att klara ett högt vårdtryck är sämre än vanligt. Den kommunala vården är inte heller i full gång och det kan bli problem att slussa ut färdigbehandlade patienter.

– Jag är orolig inför jul och nyår. Vi är klart mer sårbara än tidigare år och vi kan få stora problem, säger Christer Andersson.

Framför allt är det sjuksköterskor som det är brist på. Många tar chansen att tjäna mer pengar utomlands, oftast i Norge. En del har också gått över till kommunen, som haft ett uppdämt behov av sjuksköterskor. Några har försvunnit till den privata sjukvården.

– Bristen på sjuksköterskor är ett av våra största hot och jag ser faktiskt ingen ljusning, säger Christer Andersson.

Landstinget har på olika sätt försökt att locka till sig sjuksköterskor, men konkurrensen är hård.

– Det handlar förstås mycket om lönesättningen och där har vi nog anledning att vara självkritiska. Men det finns ju också en ekonomi att ta hänsyn till, säger Christer Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om