Fyra servichus kommer att ändras

Bättre för den enskilde och bättre för utföraren. Det är motivet bakom förändringen vid fyra servicehus i Linköping. Två ska drivas av kommunen och två ska upphandlas.

Pengar är ett av skälen till att fyra servicehus nu får nya avtal och blir sammanhållna verksamheter.

Pengar är ett av skälen till att fyra servicehus nu får nya avtal och blir sammanhållna verksamheter.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Linköping2017-09-29 20:30

Beslutet togs i äldrenämnden i torsdags och innebär att Möjetorp och Ullstämma servicehus slås ihop till en större verksamhet och detsamma gäller för Kärna servicehus och Räknestickans servicehus. Verksamheten i Möjetorp och Ullstämma – som i dag drivs av Vardaga – kommer att upphandlas på nytt. Däremot ska verksamheten vid Kärna servicehus, som drivs av Attendo, går över till kommunens organisation, Leanlink. Skälet till det, enligt äldrenämndens ordförande Mikael Sanfridson, är att Leanlink redan driver Kärna vårdby. Leanlink driver också sedan tidigare Räknestickans servicehus.

Förändringen handlar om flera saker, enligt äldrenämndens ordförande Mikael Sanfridson. Men grundtanken är att i verksamheter som är sammanhållna så finns bara en utförare. I dag kan det i samma servicehus finnas flera utförare och det har gjort att äldre hamnar mellan stolarna, enligt Sanfridson.

Men förändringen handlar också om pengar.

– Vi har sett att det finns skäl att hålla ihop verksamheter för att skapa större ekonomier. Organisationen kan lättare hitta samordningsvinster och det kommer förhoppningsvis också att underlätta samarbetet med region östergötland, säger han

Hur påverkas den äldres rätt att själva välja hemtjänstutförare (LOV)?

– Inte alls, om man inte bor i det sammanhållna servicehuset, som omfattar cirka 550 platser. På de ställena kan man inte välja annan utförare än den som driver verksamheten. Å andra sidan har vi aldrig upplevt att det är stor fråga bland äldre. De verkar istället tycka att det är bättre med en och samma utförare.

Man kan se den här förändringen som ett första steg i en förändring mot systemet med alltför många utförare inom en och samma verksamhet.

Fredrik Lundén (M), vice ordförande i äldrenämnden, tillhör det parti som var med om att införa systemet med flera utförare på samma ställe. I dag är han lite självkritisk.

– Tanken var god, men fungerade inte så bra. Så vi är positiva till den här förändringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!