Gamla tingshuset blir nytt rehab-boende

Många patienter som skrivs ut från psykiatriska kliniken hamnar snart där igen. Nu ska de få hjälp på ett nytt rehab-boende i centrala Linköping.

Barnhemsgatan 4. Här blir det korttidsboende för personer med psykisk funktionsnedsättning. Marita Ström och Daniel Andersson (L) är mycket nöjda över satsningen.

Barnhemsgatan 4. Här blir det korttidsboende för personer med psykisk funktionsnedsättning. Marita Ström och Daniel Andersson (L) är mycket nöjda över satsningen.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-10-25 19:30

I det gamla tingshuset från 1888 på Barnhemsgatan 4 renoveras det för fullt. Framåt februari–mars ska boendet med sju lägenheter stå klart. Här ska personer med psykisk funktionsnedsättning få bo i upp till ett halvår för att sedan förhoppningsvis kunna återvända till sitt eget hem.

– Den här satsningen känns jättebra. Vi har bollat runt de här människorna alltför mycket. Här ska de få chansen att bygga upp sin tillvaro samtidigt som det framtida stödbehovet utreds ordentligt, säger Daniel Andersson (L), ordförande i omsorgsnämnden.

På psykiatriska kliniken är det ont om vårdplatser och patienterna måste skrivas ut snabbare än förr. På bara några år har den genomsnittliga vårdtiden sjunkit från 17 till 11 dagar. Många klarar inte omställningen att komma hem. Nästan var femte skrivs in igen inom 30 dagar.

– Det är alldeles för många och det är ingen bra utveckling. Det är i och för sig inte positivt med långa vårdtider i slutenvården, man behöver komma tillbaka till det friska i livet. Men de här människorna behöver stöd – och de behöver ofta motiveras att ta emot stödet, säger Marita Ström, verksamhetschef på psykiatriska kliniken.

Linköpings kommun och Region Östergötland ska driva boendet tillsammans och anställer nio personer. Kommunen betalar 3,8 miljoner kronor om året, regionen 2,9.

Båda parterna räknar med att spara in en del av pengarna som boendet kostar. Dels genom att kunna skriva ut patienter tidigare, dels genom att slippa köpa dyra vårdplatser på boenden på andra platser i landet.

– Men det här handlar inte om pengar utan om att kunna ge rätt vård. En Linköpingsbo ska vårdas i Linköping och inte i Halmstad eller någon annanstans. Här finns den vanliga hemmiljön och kanske släkt och vänner, säger Marita Ström.

En psykisk funktionsnedsättning definieras som "väsentliga svårigheter med att utföra aktiviteter på viktiga livsområden" beroende på en psykisk sjukdom. Det kan till exempel handla om personlighetsstörningar, ätstörningar, psykossjukdomar och autism.

– De tillhör det glömda Sverige. De har ingen stark lobbyorganisation som slåss för dem. Därför känns det jättebra att kunna göra det här tillsammans med Region Östergötland. Alla vinner på det, särskilt patienterna, säger Daniel Andersson.

Linköpings kommun och Region Östergötland har på senare år inlett flera liknande samarbeten, till exempel ett korttidsboende för äldre på US och mottagningar för missbrukare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om