Kommunen beslutade i somras att Mickey's strandfik vid Stångån skulle rivas. Byggnaden hade bara ett tillfälligt bygglov och ett sådant får enligt lag bara förlängas i 15 år. Att bevilja ett permanent bygglov ansåg varken bygglovskontoret eller den politiska majoriteten vara förenligt med detaljplanen.
Beslutet möttes av kraftiga protester från kafégäster och oppositionspolitiker som vill rädda strandfiket. Debatten gick het på Correns insändarsidor och den vikarierande ledarskribenten Wilhelm Nyström kallade det hela för "en rutten rättskultur av ängsligt paragrafrytteri".
Men beslutet stod fast och strax före jul genomfördes rivningen.
Lösningen, som S+M-styret presenterade, var att kommunen skulle fixa en ny byggnad – betydligt mindre och ägd av kommunen. Där är tanken att Gharib ska få bedriva verksamhet i tre år, därefter ska kommunen göra en upphandling för att avgöra vem som får fortsätta.
Nu står det klart att det blir paviljongen från Sankt Larsparken som ersätter det gamla fiket. Paviljongen uppfördes som turistbyrå 2009 och har senare bland annat varit glasskafé. Även den föll i fjol för det tillfälliga bygglovets 15-årsgräns och forslades bort.
Avtalen med Michael Gharib är ännu inte påskrivna och han betonar att inget är klart – men han hoppas kunna öppna i början av maj.
– Jag är en positiv människa och jag hoppas att det blir bra. Jag kan fortsätta hyra ut elbåtar, trampbåtar, kajaker och cyklar. Och det blir äventyrsgolf och kafé, säger han.
Samtidigt är förstås Michael ledsen över att det blev som det blev i fjol.
– Det jag byggde upp i 13 år finns inte kvar. Jag hade verkligen Linköpingsborna med mig i det här. Det var 10 300 som skrev på namninsamlingen, säger han.
Mari Hultgren (S) är ordförande i bygg- och miljönämnden.
Var det verkligen nödvändigt att riva den gamla byggnaden?
– Ja, även en kommun måste följa lagstiftningen. Det har kommit väldigt många förslag från oppositionens företrädare, men inte ett enda som har varit lagligt, hävdar Hultgren.
Att kommunen återanvänder den gamla turistbyrån från Sankt Larsparken innebär inte att det blir gratis. Budgeten ligger på 1,6 miljoner kronor.
Varför kostar det 1,6 miljoner när ni använder en befintlig byggnad?
– Den måste byggas om en del. Och vi gör om en del på platsen. Vi gör lite uppställningsytor, grusar av och drar lite nytt vatten, el och fiber, förklarar Niklas Engström, chef för stadsmiljöavdelningen.