Garantin i förskolans kö har upphört

Garantin i förskolekön gäller inte längre. Det beskedet har David Lindgren fått av handläggare på kommunen.

David Lindberg
Tvåbarnspappa och ingenjör. 
Linköping . Står i kö till förskoleplats

David Lindberg Tvåbarnspappa och ingenjör. Linköping . Står i kö till förskoleplats

Foto: Mikael Svensson

Linköping2016-02-02 10:00

– Frågan är vad jag ska göra nu, säger han.

I höstas var det Davids tur att vara hemma med ettåriga Greta och storasyster Vera, som är på förskolan tre dagar i veckan. Ett halvår var tanken att han skulle vara hemma med barnen.

– Vi tyckte det var lagom för Greta att börja på förskolan när hon är ett och ett halvt år och det är hon i april, säger han.

Familjen ställde sig i kö oktober. Ganska snart fick de klart för sig att det inte fanns en chans att Greta skulle få en plats på storasysters förskola och inte heller på någon annan av de förskolor som de önskat. Överhuvudtaget fanns inga platser på Garnisonen var beskedet.

Lätt oroade hoppades familjen ändå på en plats någonstans i stan. Men det visade sig vara helt utsiktslöst.

Nyligen fick de ett brev från handläggare i kommunen som informerade om att "ni kommer bara att få erbjudande om en plats i ett annat område. I dag vet vi inte var den platsen finns".

I– När vi ringde fick vi beskedet att "garantin gäller inte längre" och förklaringen var att det varken finns lokaler eller personal, säger David Lindgren.

I samtalet med kommunen fick han veta att det möjligen fanns en chans att få en förskoleplats i Linghem. Något konkret erbjudande var det inte, men för familjen Lindgren, som bor i södra Ekkällan, skulle det inte ens vara möjligt att tacka ja till erbjudandet. Förutom långa lämningstider skulle de tvingas köpa en bil till.

Han begriper inte riktigt hur det kan bli så här eftersom antalet barn som förväntas dyka upp förskolekön inte är en överraskning för någon.

Kristina Frank, ansvarig för förskolefrågor på utbildningskontoret känner igen problemet. Det har varit samma sak år efter år.

– Problemet är att det tar tid att bygga och att det händer saker under tiden som kan försena byggen. Vi arbetar så fort vi kan för att lösa det här och betar av kön så bra det bara går.

Hon är högst medveten om att situationen kan bli absurd för en familj i centrala Linköping att bli erbjuden en plats flera mil utanför stan.

– Men vår strävan är att kunna erbjuda en plats, inte att vi ska "komma undan", säger hon.

Situationen är inte heller okänd för kommunalrådet Jakob Björneke (S) ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Han säger samma sak som Kristina Frank.

– Det byggs för fullt men det tar tyvärr tid. Att det nästa år blir rekordmånga nya platser hjälper ju inte dem som står i kö i dag, säger han.

Tidigare har det bristande samarbetet mellan barn- och ungdomsnämnden och Samhällsbyggnadsnämnden kritiserats av många, bland annat Jakob Björneke själv. Det resulterade i att det i dag finns en samverkansgrupp där också Lejonfastigheter ingår.

– Jag tyckte att det här med förskolan var för lågt prioriterat i planprocessen. Vi har kommit åt det på ett bättre sätt nu. Alla problem är självklart inte lösta men samarbetet fungerar bättre, säger han.

För David Lindgrens del spelar det ingen större roll just nu. Han får ställa in sig på en längre föräldraledighet än planerat.

– Jag har absolut inget emot att vara hemma med mina barn. Nu går visserligen alla föräldradagar vi hade tänkt spara till senare. Men vad gör de som inte har några dagar kvar?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om