Ge oanvända kläder ett nytt liv

Vill du spara 10 000 liter vatten och 3 kilo kemikalier? Kom då till Folkungaskolan på lördag. "Det här är en jättebra idé", tycker Josephine Magnusson som själv ska dit.

"Jättebra idé". Josphine Magnusson har valt ut tio fina plagg, hennes egna och dottern Connies, till Klädbytardagen på lördag.

"Jättebra idé". Josphine Magnusson har valt ut tio fina plagg, hennes egna och dottern Connies, till Klädbytardagen på lördag.

Foto: Privat

Linköping2017-03-31 20:43

Vi svenskar shoppar allt mer kläder och andra textilvaror. Runt 13 kilo per person och år närmare bestämt. Av dem kastar vi 8 kilo i soptunnan.

Att tillverka kläder tarvar mycket vatten, kemikalier och energi. Såväl vid odlingen av bomull som i textilfabriken. Bara för par jeans används totalt 10 000 liter vatten.

Naturskyddsföreningens Klädbytardag har blivit en tradition och på lördag 1 april arrangeras den på 120 platser för åttonde året i följd. Idén har också spridit sig till våra grannar Danmark och Norge.

En som ska besöka Klädbytardagen för första gången är Josephine Magnusson i Linköping. Hon har tidigare varit med och arrangerat klädbytardagar på Elsas hus.

– Suveränt bra, detta. Jag vill ha mer luft i min garderob och har valt ut tio plagg, både mina och dotterns, som är välbevarade och ganska nya. Jag försökte vara osentimental. Använder man inte plaggen så gör man ju inte . . .

Planen är att inte ta med sig tio andra plagg tillbaka, eftersom hon som sagt är ute efter luft mellan galgarna. Men man vet aldrig.

När de gäller 2-åriga dotters Connies plagg har Josephine haft ytterligare ett krav på de plagg hon valt ut.

– Det ska vara plagg som är fina OCH funkar bra praktiskt.

I Linköping är det Folkungaskolan som hyser arrangemanget. Klockan 10–12 går det bra att lämna in max tio hela och rena plagg i fint skick. Klockan 13–15 kan du komma och välja tio andra plagg. De plagg som inte väljs av någon skänks till en lokal second handbutik.

Så här får du en hållbar garderob (Naturskyddsföreningens tips):

Köp färre och bättre kläder. Minska antalet nyinköp och köp kläder av bra kvalitet. Köp bara det du behöver och som du verkligen kommer att använda.

Begagnat är bäst för miljön. Köp second hand och sälj eller skänk det du själv inte använder.

Miljömärkt påverkar minst. Om det inte finns, välj kläder av ekologiska eller återvunna fibrer eller plagg som är kontrollerade för hälsofarliga ämnen.

Vårda dina kläder så håller de längre. Vädra ofta. Tvätta i rätt temperatur och inte för ofta. Hängtorka.

Laga kläderna eller sy om till något nytt. För finare kläder kan det vara värt att anlita en skräddare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om