Generösa villkor för kommunala vd:ar

Enligt Pacta, som hjälper kommunala bolag att förhandla, är villkoren för vd:arna i Linköping generösa. Dessutom finns stora skillnader i avtalen. Något som inte är positivt.

Foto:

LINKÖPING2013-10-04 06:30

En vd omfattas inte av LAS, lagen om anställningsskydd. Därför är det brukligt att någon form av trygghet skrivs in i kontraktet. Det kan antingen vara i form av uppsägningstid eller avgångsvederlag. Enligt Pacta, arbetsgivarorganisationen för kommunala bolag, är ungefär sammanlagt tolv månader att rekommendera. Även 18 månader faller inom spannet för det normala.

I Linköping har tre av de kommunala vd:arna uppsägningstider på 24 månader. Så här säger David Carlsson, förhandlare på Pacta, om det:

– Det är riktigt bra för att vara kommunala bolag.

”Väldigt generöst”

När han får höra talas om Per Ridnes avtal i Lejonfastigheter med sammanlagt 39 månadslöner som säkerhet utbrister han:

– Oj, oj, oj. Det var väldigt generöst!

Ett annat avtal han reagerar på är Anders Jonssons, vd i Tekniska verken. Han har visserligen endast sex månaders ömsesidig uppsägningstid, men i kontraktet finns en udda paragraf inskriven. Om Anders Jonsson blir uppsagd från sin tjänst som vd är han garanterad ett nytt jobb inom koncernen med en minimilön på 125 000 kronor i månaden. Det motsvarar den lön han tidigare hade som vice vd.

”Urbota dumt”

– Jag ville ha någon typ av fallskärm inne i systemet. Att bara ha sex månaders uppsägningstid när jag enligt mitt kollektivavtal kanske hade ett år, det ville jag inte sätta mig i, säger Anders Jonsson.

Så långt kan David Carlsson på Pacta förstå, men han tycker att arbetsgivaren har gjort ett misstag.

– Att låsa sig vid en lönenivå verkar urbota dumt, säger han.

Gösta Gustavsson (C), styrelseordförande i Tekniska verken bemöter:

– Jag delar inte den uppfattningen. Jag tycker det är bra att kunna ta ett mer avancerat jobb och därefter kunna återgå. Då är det bra att ha kvar det avtal som finns i botten. Alternativet är att kompensera på annat sätt. Vi tycker det här är renare, säger han.

Ovanliga pensioner

Styrelseordföranden påpekar att det bonussystem som fanns under förre vd:n Stig Holms tid har tagits bort. Däremot är det svårt att ta bort redan befintliga avtal, som till exempel Anders Jonssons pensionsavtal från 2007, undertecknat av just Stig Holm (se ovan).

När det gäller vd-pensioner berättar David Carlsson på Pacta att det är vanligt förekommande med en så kallad tiotaggarlösning motsvarande premierna i ITP-planen.

– De här personerna tjänar i regel väldigt mycket, så det är gott nog, säger han.

Separata pensionsavtal med procent på lönen rakt av, som flera av Linköpings kommunala vd:ar har, är därför ovanligare.

Hur hög lön en kommunal vd bör ha är däremot väldigt svårt att svara på, enligt David Carlsson. Det beror bland annat på bolagets bransch, omsättning, antalet anställda och var i landet det ligger. Däremot är det att rekommendera att en kommun, så långt som möjligt, försöker ha liknande avtal för alla vd:ar.

– Det är en god strävan. De som redan gått in på de här avtalen kommer inte gå med på att ändra, men det kan vara en ambition framöver, säger David Carlsson.

Det är också viktigt att ha löneavräkning inskrivet i avtalet om vd får en ny inkomst under uppsägningstiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om