"Fritidsledarna möter en tuff arbetsmarknad med hård konkurrens om de lediga jobben. Kommunerna kommer att vara försiktiga med rekryteringar det kommande året", går det att läsa på myndighetens hemsida.
Håkan Karlsson är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Linköping. Han är dessutom utbildad fritidsledare och har jobbat många år på Ekholmens fritidsgård innan han valde att byta jobb.
– Efter tio år kände jag att det var ett yrke som tog ganska mycket på krafterna. Jag tror att det kan vara ett genomgångsyrke på sätt och vis. Men det finns de som stannar, säger Håkan Karlsson.
Dock är de inte särskilt många enligt den redan nämnda prognosen: "Många inom yrket är unga och endast en liten andel är kvar i yrket vid uppnådd pensionsålder."
Förutom att arbetstiden ofta var obekväm gällde det att hela tiden ge det bästa av sig själv, minns Håkan Karlsson.
– Det är ett jobb som kräver engagemang och vilja, att jobba med ungdomar som behöver extra stöd. Det är min erfarenhet, säger han.
Så när engagemanget började dala var det "ärligare mot sig själv" att göra någonting annat, tycker Håkan Karlsson. Han började som ungdomskonsulent på Mjölby kommun, sedan blev han först ungdomshandläggare och därefter sektionschef på Arbetsförmedlingen.
Inte heller många av hans kurskamrater jobbar längre kvar på fritidsgårdar, påpekar Håkan Karlsson. Att fritidsledarutbildningen kan leda vidare till andra yrkesval tycker han är en av utbildningens styrkor.