Bubbel, bandklippning, tårta och därefter pubkväll – sällan har väl höns fått ett så pampigt mottagande som den flock av dvärgkochin från Åtvidaberg, som hädan efter ska bo hos de gamla i Landeryd, fick på onsdagen.
Medan boende och personal skålade i bubbel flyttade hönsen och tuppen runt mellan olika knän.
Många av de gamla har växt upp med höns och ville gärna klappa dem en stund innan de släpptes in i sin splitternya hönsgård som vårdbiträdet och alltiallon Peter Söderholm byggt.
Det finns gott om forskning kring djurs effekt på oss människor. Förutom att ge närhet frigör djur må-bra-hormonetoxytocin som sänker puls och blodtryck, minskar smärta och en hel massa annat. Djur lockar till omsorg och smek, vilket i sin tur höjer oxytocinhalten även hos djuret.
– I England är det vanligt med höns på äldreboenden. Vi har tagit del av forskning därifrån som visar hur höns minskar depression och ökar välbefinnandet, särskilt hos dementa, säger verksamhetschef Susanne Rosell.
Efter den insikten gjorde Susanne slag i saken och sökte bidrag från Alerisforsknings- och utvecklingsfond, vars intention är att såväl bidra till ett friskare liv för de gamla som att stimulera personalen att tänka i nya banor.
Landeryds vårdbostäder tilldelades 70 000 kronor och hönsprojektet satte fart.
På boendet finns ett lanttema som infördes efter samtal med de boende. Här finns redan den egna huskatten Tusse och på somrarna såväl lånekaniner som lånehäst.
Mycket natur omkring boendet underlättar djurhållningen och asfalterade gångvägar gör det lätt att transportera ut de gamla till djuren.
Att många uppskattade de nya hyresgästerna rådde ingen tvekan om. Tuppen och de sex hönorna är mycket tama och hade inget emot att småpurrande flytta från knä till knä och bli klappade av ådriga händer vana vid djur, även om det flutit mycket vatten under broarna sedan det senast begav sig.
Nu ska boendet arrangera en namntävling så att hönor och tupp kan tituleras ordentligt. På sikt är det tänkt att de dagtid ska strosa omkring fritt kring vårdhemmet.
Tankar finns dessutom på att montera en webbkamera i hönshuset så att de gamla kan hålla koll på de nya skyddslingarna även när vädret är för eländigt att ge sig ut i. Annars är en av förhoppningarna med hönsen att de ska bidra till att de gamla i högra utsträckning vill ta sig ut.
Nu längtar alla efter de första äggen. Rasens skal skimrar svagt i grönt, har de fått veta.