– Varför kan de inte börja dagen med att hämta avfall hos företag och industrier? undrar han.
Roger Petersson är inte ensam om att reta sig på tidig hämtning av framför allt glaskross från igloos och kärl. Då glaset töms uppstår av förklarliga skäl ett kraftigt oväsen. Med regelbundenhet får miljökontoret, som har tillsyn över hälso- och miljöskydd, frågor och klagomål från invånare som upplever störningar då avfall hämtas.
Roger Petersson bor i närheten av Tinnis och säger sig vara beredd att tåla viss störning eftersom han bor i innerstan. Men varje vecka hämtas glaskross vid fastigheten vid 06-tiden.
– Det är för tidigt. Människor som inte måste stiga upp så tidigt vill inte bli väckta av dånandet från glaskross som töms, säger Roger Petersson.
Han menar att företag som hämtar avfall borde kunna vänta till klockan sju eller åtta på morgnarna, en tid då många andra arbeten startar.
Glastömning före klockan sju är för tidigt, har även miljökontoret ansett. Vid det senaste klagomålet i raden gällande glaskrosshämtning som kommit till myndigheten, från Hjulsbro där en invånare ifrågasatte hämtning runt 05-tiden, kontaktade miljökontoret entreprenören som lovade att hämtningar skulle ske senare.
Det finns inga tydliga regler, förklarar miljöskyddsinspektör Adrian Sandin-Sokolik på miljökontoret. Naturvårdsverkets riktlinjer säger visserligen att höga ljud/buller måste accepteras från klockan sex, då dagtid anses råda. Men bullret får inte bli för högt, särskilt om det är återkommande höga ljud. Oljud från mer sällan förekommande verksamhet som snöröjning och avfallstömning får man tåla.
– Blir det återkommande klagomål från någon plats kan vi ha en dialog med entreprenören. Men man får väga det mot entreprenörens behov av snabbaste rutt, tider för att undvika annan trafik eller liknande, säger Adrian Sandin-Sokolik.
Också till Tekniska Verken, det kommunala bolaget som sköter avfall, kommer klagomål från Linköpingsbor som störs av glashämtning. Men avdelningschef Lars Petersson säger att glaskross i de flesta fall hämtas av andra entreprenörer som fastighetsägare kontrakterat och som Tekniska Verken inte har något samröre med.
Enligt ett regeringsbeslut ska all avfallshantering i framtiden skötas av kommuner eller kommuners bolag. Då får kunder/invånare ett enda ställe att vända sig till med synpunkter och klagomål. När förändringen träder i kraft är inte beslutat.