Det är många avgångsklasser som i dagarna hyr transporter, festligt utsmyckade med blommor och ballonger. Ungdomarna hämtas med bilar, lastbilar och traktorer med släpvagn, och kortegevägen går vanligtvis i tätorten.
Men transporten på släpvagnar och lastbilsflak kan vara farlig om inte reglerna efterföljs.
- Vid den här tiden på året får vi alltid telefonsamtal från föräldrar som vill veta vilka regler som gäller vid en studenttransport, säger Kenneth Åberg på trafikpolisen i Östergötland.
Det tyngsta ansvaret vilar på föraren, som kanske transporterar uppemot 25 studenter på ett flak. I normala fall måste släpvagnen eller lastbilen lämplighetsbesiktigas när det handlar om persontransporter. Men här gör dåvarande trafiksäkerhetsverket, TSV, ett undantag, eftersom transporten anses som tillfällig och resan är kort. Det här gäller även vid födelsedagsfirande, möhippa, karnevalståg och enstaka skolutflykt.
- Men transporten måste alltid anmälas till polisen. Det går bra att göra det muntligt till närmaste stationsbefäl. Fordonets och släpvagnens registreringsnummer, tidpunkt för resan och ungefärlig färdväg ska noteras, säger Kenneth Åberg.
Traktorföraren måste ha lägst bilkörkort, eller behörighet B. För lastbil krävs C-körkort. Regler för studentskjutsar finns i en författningssamling från 1992. I den står att läsa att det bara får finnas en släpvagn efter traktorn och att maxfarten får vara högst 20 km/tim.
På vagnen eller flaket ska ett skyddsräcke finnas så att ingen kan falla av under transporten. Räcket ska ha tillräcklig höjd och styrka.
- Det ska alltså vara stadigt monterat. Här får det sunda förnuftet användas. Vi vet att många ungdomar inte är helt nyktra, och därför finns alltid en risk att ramla av flaket i yran.
Det finns inga krav på att det måste finnas bänkar på flaket. Men om de finns ska de vara fastsatta. I övrigt kan mattor, halm eller annat mjukt underlag användas. Lås och vassa kanter på flaket ska täckas för att förhindra allvarliga skador.
- När studenter färdas på en släpvagn är det viktigt att det finns ett signalsystem mellan föraren och passagerarna på flaket. En enkel lina går utmärkt. Under transporten är det tillåtet för passagerarna att stå upp, men det får inte vara packat med folk. Det är förarens ansvar att se till att det finns utrymme på flaket. Någon maxgräns för antalet passagerare finns inte, utan det får avgöras från fall till fall.
Många undrar hur lång färdväg som gäller. Kenneth Åberg anser att upp till en mil är helt okej.
- Men det får prövas från fall till fall. Jag har exempelvis gett löfte om att en skolskjuts mellan Törnevalla kyrka och Linköping går bra, men att färdas på flak mellan Norsholm och Linköping är för lång sträcka.