Nostalgifaktorn för medelålders, och äldre, lunchgäster på Filbyter Motell är hög. Möblerna står kvar som de bars in någon gång på sjuttiotalet, om än i nya färger. Väggarna är också ommålade i obestämbart lila(?) och någon rosa nyans.
De pryds av föremål som ger en egendomlig känsla av försök till hemtrevnad men som inte når riktigt ända fram. Just den känsla av opersonlig personlighet som var så typiskt när folkhemmet blev "modernt" på sjuttiotalet. En stil som är så gammal att den näst intill blivit modern igen. Retro är ordet. Gamla minnen från Domus lunchserveringar och saligen avsomnade Ringbaren ilar förbi hjärnbarken. En tid då maten var på riktigt, gjordes på plats och man nöjd lämnade matbordet. Det gör man också på Filbyter.
Fyra lunchalternativ ges. Förutom ärtsoppan och den salta sillen vi prövar, frestar man också med gravlax och hovmästarsås eller biff Lindström med rödvinssås. En a lá carte-meny finns där rätterna kostar från 75 till 115 kronor också. Salladsbordet är rent, fräscht och innehåller till och med vindruvor och inlagd sill. Klart godkänt.
Ärtsoppan smakar superbt, pannkakorna är lagom tjocka och frasiga. Den salta sillens sälta är bara snäppet från att knyta spottkörtlarna och gräddsåsen med lök blir man bara så glad av.
Kaffet smakar bättre än det vanliga plattkaffet.
Tidsresa och god mat är ett trevligt lunchalternativ enas vi om då vi tar bilen därifrån.