– Syftet är att användare ska få tillförlitliga prognoser, men också en djupare förståelse för hur vädret kommer till den punkt där man befinner sig, säger Peter Lindgren, vd på Visiarc.
Det var under idétävlingen East Sweden hack i Mjärdevi som Peter Lindgren träffade en representant från SMHI och började att diskutera olika innovationer. Det blev så småningom ett eget projekt på Visiarc.
– Vi tog in otroliga mängder öppen data kring väderprogonoser från SMHI, och vi bad till och med om att få utöka tillgången så att vi kunde få ännu mer. Det var så mycket information att det krävdes datavetare att hantera den. Men det är kompetens vi har i företaget.
Och med hjälp av två sommarjobbare så påbörjade Visiarc arbetet med appen, som de gör utan något uppdrag.
– Däremot samarbetar vi med SMHI. Vi ser det som en möjlighet att visa upp användbar funktion. Vi kommer att utveckla den med fler tjänster om den går bra, säger Peter Lindgren.
Under arbetet som har pågått i nära två år har han stött på flera väderintresserade människor som har kommit med synpunkter.
– Eller vädernördar kanske är ett bättre ord! Det är många som älskar väderrapporter och som vill ha koll: Jaktlag, fiskare, seglare, friluftsmänniskor i allmänhet. Och så finns det många som använder väderprognoser i yrket. Jag är uppvuxen på västkusten och där är ju land- och sjöväderrapporten oerhört helig för många, säger Peter Lindgren.
Appen från Visiarc bygger på att man ska kunna se vädret röra sig över skärmen. Högst upp på sidan finns en allmän prognos på den punkt du ställer in, exempelvis Linköping.
– Och genom att skrubba, eller "swipa" med fingret över skärmen kan man förflytta sig över tid.
När vi testar ser vi mycket riktigt hur molnen kommer in från väst och sedan drar sig snett norrut över Sverige och vänder över Östersjön.
Man kan också ställa in om man vill följa moln, vind eller temperatur.
– Vi har även varningar, till exempel i fjällen när det är extremt kallt och risk för så kallat "frost bite", alltså förfrysning.
Kartbilden täcker ännu bara Sverige och en bit utanför. En handfull användare har fått appen för att testa den. Peter Lindgren vet redan vad många kommer att påpeka.
– Vi har designat bort zoom-funktionen. Det gjorde vi för att användaren ska bilda sig egen uppfattning av sannolikheten för att prognosen ska slå in. Man blir sin egen meteorolog! Vi ska utveckla fler tjänster, vi har många olika idéer som man kan lägga till.
Visiarc är ett Linköpingsföretag som bland annat har specialiserat sig på design av appar. Med hjälp av ett egenutvecklat verktyg, som kallas Coffee, kan utveckla olika typer av plattformar utan att behöva skriva om källkoderna.