Moaskolan är ett av de privata utbildningsföretag som bedrivit vuxenutbildning längst i Linköping. När de i mars i år tilldelades en skriftlig varning var det första gången det hände i kommunen. Samtidigt stoppades antagningen till samtliga av skolans kurser.
Sedan dess har kommunen genomfört en utredning där man hittat en rad brister. Utredningen visar bland annat att skolan brustit i administrativa rutiner som är kopplade till samtliga ansvarsområden som finns med i det som kallas delegerad betygsrätt, och som är en del i auktorisationen.
Elever som fått betyget F upprepade gånger har fått starta om sina kurser. Därmed har full ersättning för kursen debiterats flera gånger. Man har också fått betalt – helt mot reglerna – för elever som slutat sina studier inom fyra veckor efter kursstart. Elever har i vissa fall fått betyg som inte kan styrkas i det elevadministrativa system som upprättats.
Därtill har elever som haft betyg och kunskap för att kunna valideras, inte fått information om detta, något som kan ha gjort att de tvingats ta studielån längre än nödvändigt.
I avtalet finns också krav på att elever ska få arbetsplatsförlagd praktik, något som elever på vissa praktiska utbildningar uppger inte har förekommit överhuvudtaget.
Trots bristerna föreslås skolan ändå få fortsätta att bedriva undervisning. Men de riskerar att direkt bli av med sin auktorisation om nya stora brister upptäcks.
Bildningsnämndens ordförande Åsa Wennergren (L), säger att det utredningen upptäckt inte handlar om medvetna misstag.
– Det vi har sett är att det inte handlar om medvetna misstag. Hade man exempelvis fått mer pengar än man haft rätt till, så hade det varit en sak. Men så är det inte. I vissa fall är det nästan tvärtom, säger hon.
Istället handlar det om administrativa brister som bland annat, enligt Åsa Wennergren, beror på byte av personal och rektor. Brister som går att rätta till.
Men är det inte allvarligt att ett företag som ska utbilda elever inte klarar av sin administration utifrån de avtal man har?
– Jo, självklart. Men tack vare att vi har ett auktorisationssystem så har vi från kommunens sida nu möjlighet att gå in och räta upp detta på ett sätt som inte varit möjligt om verksamheten varit upphandlad.
I beslutet ingår en särskild granskning av skolan fram till sista juni nästa år.
Vice ordförande i bildningsnämnden Jonathan Hermansson (S) håller inte med Åsa Wennergren.
– Nej, vi kommer att yrka på att inte släppa in Moaskolan i auktorisationssystemet igen, säger han.
Han är lite förvånad över att det var just Moaskolan – som funnits i Linköping sedan 1997 – som blev den utbildare som fastnade i en granskning på det sätt som nu skett.
– Men min bild är att skolan inte längre fungerar som den en gång gjort. När vi har att göra med privata aktörer så måste vi ändå utgå från hur de agerar här och nu. Vi kan inte ta hänsyn till gamla meriter.
Inför beslutet på nämnden yrkar han och S att alla de privata aktörer som bedriver vuxenutbildning i Linköping ska granskas på samma fördjupande sätt som nu skett med Moaskolan.
Linköping har tidigare upphandlat sin vuxenutbildning, men från och med 1 januari 2020 infördes istället ett auktorisationssystem.