Kär lök har många namn. Potatislöken har varit känd i Norden mycket länge och hade tidigare andra namn som Johanneslök, knipplök och krasslök. Potatislöken är nära släkt med gul lök. Namnet grundar sig förmodligen i att den planteras med sättlökar som likt potatis delar sig till många nya lökar. Forskare vid Linköpings och Stockholms universitet har nu tillsammans med flera andra nordiska institutioner undersökt denna gröda genom provodlingar, insamling av traditionell kunskap om löken och genetiska släktskapsanalyser.
– Det har länge hävdats att potatislök och schalottenlök är olika saker, men vi har jämfört de båda lökarna och det finns inga genetiska skillnader, säger Jenny Hagenblad, professor i genetik vid Linköpings universitet.
Forskare har länge vetat att lök varit en viktig gröda i Norden ända sedan människan började nedteckna saker. Löken nämns på guldmedaljonger från 500-talet, som skeppskost under vikingarnas handelsresor och i medeltida lagar.
– I norska frostatingslagen från 1200-talet står det att om någon trängde sig in i din lökträdgård fick du ge personen spö utan att riskera någon påföljd, säger Jenny Hagenblad.
Länge har man undrat vilken lök som menades i dessa skriftliga källor, eftersom både gullöken och purjolöken är svåra att odla och föröka.
– Nu tror vi att referenserna handlar om potatislöken.
I forskningen samlades hundra potatislökar från hemträdgårdar i Norden in. Lökarna har oftast odlats och hållits vid liv i många generationer fram till i dag.
– Löken har odlats hemma i folks trädgårdar, ofta av kvinnorna. Många av de intervjuade hade fått potatislökar av sin mamma, som i sin tur hade fått dem av sin egen mamma, säger Jenny Hagenblad.
Potatislöken är enkel att odla – forskarna hittade exempel på att samma sort kunde odlas både i Norrbotten och i Skåne.
– Löken är också väldigt hållbar. Kvinnorna som odlade potatislöken uppgav i vår enkät att löken håller sig över vintern, och ofta i två år om man förvarar den svalt och torrt.
Enligt Jenny Hagenblad har potatislöken en mild och god smak.
– Jag gissar att den passar fint i en god sås eller i soppa. Potatislöken har inte fått den uppmärksamheten den förtjänar. Nu hoppas vi att svenskarna börjar odla den på nytt!