160 år sedan daglig post infördes

På tisdag är det på dagen 160 år sedan reguljär, daglig postutbärning infördes i Linköping. Dagen före jubileet övergår Postnord i våra trakter till varannandagsutdelning.

Mellan hösten 1903 och sensommaren 1918 låg Linköpings Postkontor i Riksbankshuset på S:t Larsgatan 26. Fotot visar postsorteringen i brevbärarexpeditionen i husets andra våningsplan.

Mellan hösten 1903 och sensommaren 1918 låg Linköpings Postkontor i Riksbankshuset på S:t Larsgatan 26. Fotot visar postsorteringen i brevbärarexpeditionen i husets andra våningsplan.

Foto: Bild Linköping

Linköping2022-01-29 11:55

Vår stad

1 februari 1862 började Linköpings tre första brevbärare sin tjänstgöring. Inledningsvis hade de inga ordnade turer utan delade ut posten allteftersom breven anlände till postkontoret. Adressaten skulle vid mottagandet betala brevbärarskillingen på 3 öre, som utgjorde en del av brevbärarens lön. Det systemet förorsakade åtskilliga trätor och upphörde 1882.

Även brevlådor infördes på 1860-talet i Linköping. När stambanan öppnades 1872 började posten transporteras med järnväg varför tömningen av brevlådorna anpassades till tågtidtabellen. För att sändas med det tidiga morgontåget mot Stockholm skulle breven läggas på brevlådan redan kvällen före, medan det räckte att lägga på brev som skulle gå med förmiddagståget 20 minuter före tågets avgång. 

Postkontoret var på vardagarna under 1870-talet öppet 7 till 18 undantaget för en middagspaus. På sön- och helgdagar var öppettiderna 7–10 och 15–18.

Varandagsutdelningen är bara en av de neddragningar i postservicen som Linköpingsborna fått uppleva. Förändringarna har nästan alltid mötts av protester. Så skedde när eftermiddagsturerna på sön- och heldagar drogs in i augusti 1888. De dagarna delades därefter posten bara ut på morgnarna. Dock kunde man hämta sin post på det söndagsöppna postkontoret.

I det tidiga 1900-talet växte protesterna mot att det inte skedde någon postutdelning i de framväxande ytterområdena. Där var de boende tvungna att själva hämta sina brev på posten. Vintern 1911 skedde det positiva att lantbrevbärarlinjer med en utdelning per dag infördes i de områdena. Corren skrev att lantbrevbärarna var som vandrande postanstalter eftersom de även tog med sig de boendes avgående post.

År 1950 protesterade stadens villaägare mot att de inte längre fick posten i ytterdörrarnas brevinkast utan förväntades sätta upp en brevlåda vid tomtgränsen. Året därpå, 1951, upphörde all söndagsutbärning av brev. 1967 slopas alla eftermiddagsturer. Från september 1978 delades bara tidningar och så kallade lördagsförsändelser, med dyrare porto, ut på lördagarna. I april 1987 upphörde all lördagsutdelning.

I Linköping var länge postverket en manlig bastion. I våra bygder kan nämnas att posten i Borensberg under fyrtio år från 1894 förestods av Hilda Grevillius. 1918–1930 var hon dessutom ordförande i Svenska Poststationsföreståndarnas förening.

Källa: F Sundholm, H Johanson: "Posten – Linköpings äldsta företag", 1987.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!