70 år sedan S:t Larsgården invigdes

I tisdags berättade Corren den glädjande nyheten att rivningshotet mot S:t Larsgården har undanröjts. Den 1951 färdigställda byggnaden uppfördes som S:t Lars församlingshem.

S:t Larsgården färdigställdes våren 1951 och beskrevs i Svenska Dagbladet som en förträfflig byggnad. Den är ritad av arkitekten Karl-Axel Bladh, som var verksam i Stockholm men född i Linköping.

S:t Larsgården färdigställdes våren 1951 och beskrevs i Svenska Dagbladet som en förträfflig byggnad. Den är ritad av arkitekten Karl-Axel Bladh, som var verksam i Stockholm men född i Linköping.

Foto: Corren mars 1951

Linköping2021-09-11 11:00

Vår stad

Husets förhistoria startade redan hösten 1925 då S:t Lars kyrkliga arbetskrets bildades. Målet var att samla in pengar till ett församlingshem. Under alla år var Bror Olding, komminister i S:t Lars församling mellan 1924 och 1962, drivande i projektet.

Olding lyckades få en lång rad frivilliga att engagera sig i arbetet. De kyrkliga arbetskretsarna i Valla, Tannefors och Majelden ordnade såväl basarer som lotterier. Arbetskretsarna lyckades småningom bidra med en tredjedel av byggnadskostnaderna.

Ritningarna utfördes 1946 av den i Linköping födde och uppväxte då nyutexaminerade arkitekten Karl-Axel Bladh. Han kom under många år vara chefsarkitekt på SJ och ledde bland annat 1950-talets ombyggnad av Stockholms Central.

Åren efter andra världskriget krävde byggnadsarbeten, på grund av arbetskraftsbrist, inte bara byggnadslov utan även statliga myndigheters starttillstånd. Först när församlingen lovade att seminariet skulle få använda lokalerna som skrivsal gavs klartecken. Det första spadtaget kunde tas i oktober 1949. De oväntat dåliga grundförhållandena medförde dock att arbetena såväl försenades som fördyrades.

Byggnadens samlingssal rymmer 300 personer, dras vikvägg mot lilla salen bort får ytterligare hundra personer plats. Salens fondvägg pryds av Leoo Verdes muralmålning ”Mellan två kuster”. Verde var under många år bosatt utanför Bestorp.

Även ett särskilt vigselrum skapades, till vilket Majeldens kyrkliga arbetskrets skänkte ett fönster skapat av den internationellt kände konstnären Einar Forseth. Denne var född 1892 på Barnhemsgatan 12 i Linköping. Hans familj flyttade sedan till Storgatan 26 för att redan sommaren 1893 lämna Östergötland.

I källarvåningen inreddes lokaler för scouter och konfirmander. Ett hobbyrum och ett läsrum iordningställdes för att kunna bidra till att skapa meningsfull fritidssysselsättning för stadens många föreningslösa ungdomar.

Biskop Torsten Ysander skulle ha invigt S:t Larsgården, men tillfällig sjukdom gjorde att landshövding Carl Hamilton fick rycka in. Hamilton konstaterade att det minskade antalet gudstjänstbesökare fick kyrkan att söka nya vägar för att nå människorna.

Att Ragnar Wahrgren, Saabs vd, var en av invigningens hedersgäster skall ses i ljuset av att Saab på olika sätt verkade för att ge företagets anställda en meningsfull fritid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!