När polion kom till Linköping

Sommaren 1953 drabbades allt fler svenskar av polio. Den 21 juli rapporterade pressen att sex poliopatienter var intagna på Linköpings epidemisjukhus.

I februari 1957 inleddes poliovaccineringen i Linköping. Läkaren Gösta Arnwald och syster Rakel Ekström ses här vaccinera Gunilla Svensson i Hjulsbroskolan.

I februari 1957 inleddes poliovaccineringen i Linköping. Läkaren Gösta Arnwald och syster Rakel Ekström ses här vaccinera Gunilla Svensson i Hjulsbroskolan.

Foto: Östgöten, Linköpings Föreningsarkiv

Linköping2021-05-15 14:00

Vår stad

Centrala myndigheter försäkrade då att Sverige var väl rustat och att det inte fanns någon anledning till oro.

I november redovisades att 2 550 svenskar var drabbade. Då uppmanades svenskarna att tvätta händerna och att inte resa i onödan till eller från smittade områden. Vidare skulle man inte nonchalera banala sjukdomstecken och gå till sängs såväl vid huvudvärk som vid värk i armar och ben. Innan epidemin var över hade fler än 5 000 svenskar insjuknat.

Den 13 april 1955 var Svenska Dagbladets huvudrubrik: ”Total seger över polio i sikte. Vaccinet är verksamt, ofarligt och kraftigt!” Det var ett amerikanskt forskarlag som skapat framgången.

USA införde snabbt därefter exportbegränsningar beträffande vaccinet, kort innan det trädde i kraft flögs dock de första 6 000 doserna till Sverige. Provvaccineringar inleddes i Stockholm. Finansierat av Gustav V:s åttioårsfond och Riksföreningen mot polio utvecklades även ett svenskt vaccin.

I februari 1957 inleddes poliovaccineringen i Linköping för eleverna i klass 1 till 4. Alla föräldrar hade dessförinnan fått en skriftlig förfrågan om de tillät att deras barn vaccinerades. Hela 90 procent av målsmännen var positiva till vaccineringen.

Redan i december 1951 skrev DN att Linköping var en föregångsstad vad gäller vård av poliodrabbade barn. Förtjänsten av detta tillskrevs läkaren Gunnar Örn, chef för Linköpings epidemisjukhus. DN skrev att hans metoder kopierades av andra sjukhus.

Omskrivet var också att Örn tillsammans med den ortopediska klinikens chef Ragnar Magnusson och Saabs forskningsavdelning utvecklade bättre och lättare bandage för poliopatienter. Något år senare prisades Örn på nytt då han introducerade en för Sverige ny behandlingsmetod av poliopatienter.

Örn hade sommaren 1948 varit en av tre svenska delegater vid den första internationella poliokonferensen i New York. Han var vidare huvudman för Riksföreningen mot polio och höll sommaren 1952 ett radioföredrag om polio.

På nyåret 1957 fick problem med biverkningar i USA svenskar att tveka inför vaccineringen.

I en resonerande Correnartikel uppmanade då Örn föräldrar att låta vaccinera sina barn.

Den första polioepidemin härjade i Sverige 1881, av flera påföljande omgångar var den 1953–54 den värsta. Efter 1977 har inga nya fall konstaterats i Sverige.

Tack Olle Stendahl och Anders Örn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!