Håkan cyklade till Polen – hoppas kunna inspirera andra

En cykelsemester kan vara för vem som helst. Det menar iallafall Håkan Deblén, 62, som är nyss hemkommen från en 164 mil lång cykeltur till Polen och tillbaks.

Istället för backspegel har Håkan använt sig av en bakljusradar för att veta när en bil ligger bakom. Den är kopplad till cykeldatorn på styret och piper till när en bil närmar sig.

Istället för backspegel har Håkan använt sig av en bakljusradar för att veta när en bil ligger bakom. Den är kopplad till cykeldatorn på styret och piper till när en bil närmar sig.

Foto: Axel Lundström

Linköping2022-07-30 11:00

– Det var för ett och ett halvt år sedan som jag såg några dokumentärer om folk som cyklar genom USA. Jag tänkte: "de är inte kloka". Man kan inte göra såna saker. Men sedan började jag planera och köpte en cykel för att ge mig ut några dagar, berättar Håkan. 

En cykelresa till Gotland under förra sommaren visade sedan att det kanske inte är så svårt med cykelsemester, Håkan trivdes faktiskt riktigt bra med det. Detta ledde den nyblivne pensionären att i år göra en längre tur, helt ensam. Med tält och utrustning fastspänd på cykeln har han under tre veckor cyklat genom Danmark och Tyskland för att nå slutdestinationen Polen – och sedan cykla hem igen. 

undefined
På sin cykel hade han runt 25 kilo packning, men han berättar att han helst skulle haft bara 20. Många cyklar med clips, där skorna sitter fast i pedalerna, men det är inget måste. På den här cykeln fungerar vanliga skor.

Trots den långa turen menar Håkan att det i första hand är en resa att njuta av, inte en träningsutmaning. 

– Grejen med det är inte att jag vill göra någon bedrift eller en fysisk prestation. Det är mer upplevelsen. Att kunna cykla i lugn och ro genom ett landskap och känna alla dofter och se kossorna liksom. Det blir en upplevelsegrej och är väldigt meditativt, säger Håkan och fortsätter;

– Sen är det en fysisk ansträngning, det är jobbigt ibland. Man svär många gånger, men det är ingen tidspress. Okej, blir det bara tre-fyra mil en dag jamen då är det så. Jag har med mig tält så sovplats löser sig alltid.

Håkan har använt en app som heter Komoot för att planera sin rutt. I planeringsprocessen ingår att försöka välja lågtrafikerade vägar och att boka vissa nätter på hotell. Appen är kopplad till cykeldatorn som visar hur lång sträcka som avverkats och hur långt det är kvar. 

Är cykelsemester något för alla?

– Ja, jag tror man på något sätt glömmer bort att man kan resa på cykel. Alla klarar ju av att cykla och man behöver inte cykla tio mil om dagen, man kan cykla några mil också. Det går att leva väldigt billigt och det är miljövänligt. Så det hoppas jag kan inspirera. 

Det är märkbart när Håkan berättar att han är en social person. Trots det har han alltså gett sig ut på en lång cykeltur helt ensam, hur går det ihop?

– Det blir lättare att man pratar med andra människor när man är ensam och folk tar i sin tur också mer kontakt med en. Jag träffade en kille i Danmark som cyklat från Schweiz till Nordkap och var på väg tillbaka. Jag är ganska social normalt sett så då blir man mer på hugget och tar initiativet att gå fram och prata, säger Håkan. 

Resan finns inspelad. Med en liten kamera har hela resan dokumenterats på Håkans Youtube-kanal, något som han berättar också underlättat den sociala biten – att prata med kameran. Många filmsnuttar kommer från när Håkan stannat på ett lokalt hak för en fika eller en bit mat, bland annat på Väderstad Centralkonditori. 

Hur smakar maten efter en dag på cykeln?

– Det blir på ett helt annat sätt. Upplevelsen blir så stor, att bara ta en öl när man är klar för dagen. Det smakar så helt underbart bra. Man får ju ett jättebehov av mat, så det är en njutning. 

Det är svårt att inte bli sugen själv när Håkan pratar om sin cykelresa. Han hade lite flyt också, på hela cykelresan fick han punka totalt noll gånger. Trots att det gått mindre än ett dygn sedan han kom hem när Corren besöker honom har han inte tröttnat på cykeln. 

– Jag har inte börjat planera något nytt än men jag skulle bli förvånad om jag inte gör något mer, säger Håkan. 

Håkans Youtube-klipp hittas på kanalen Deblen on bike

undefined
Istället för backspegel har Håkan använt sig av en bakljusradar för att veta när en bil ligger bakom. Den är kopplad till cykeldatorn på styret och piper till när en bil närmar sig.
Långa svenska cykelleder

1. Kattegattleden (39 mil). Från Helsingborg till Göteborg, denna cykelled går längs med västkusten. 

2. Sydostleden (27 mil). Från Växjö i Småland till Simrishamn vid Östersjön i Skåne går denna cykelled i sju etapper. 

3. Dalslandsleden (36 mil). Denna sträcka både börjar och slutar i Vänersborg. 

4.Gotlandsleden (50 mil). Här kan man se stora delar av Gotlands natursköna områden. 

5. Mälardalsleden (44 mil). En plattare sträcka som till stor del följer sjön Mälaren. 

Källa: Visit Sweden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!