HĂ€lften av alla kycklingar avlivas

Miljontals kycklingar avlivas direkt efter födseln varje Ă„r – för att de föds som tuppar. Nu vill Svenska Ă€gg tillsammans med Linköpings universitet stoppa svinnet, genom en ny metod av könssortering. "Att sĂ„ mĂ„nga tuppkycklingar avlivas Ă€r ett jĂ€tteslöseri".

Tuppkycklingarna som föds Àr inte tillrÀckligt eftertraktade av konsumenterna för att sÀljas som livsmedel.

Tuppkycklingarna som föds Àr inte tillrÀckligt eftertraktade av konsumenterna för att sÀljas som livsmedel.

Foto: Joakim Blomqvist

Linköping2019-04-14 21:00

I Europa klÀcks det cirka 840 miljoner kycklingar för Àggproduktion varje Är, enligt branschorganisationen Svenska Àgg. Men hÀlften av dessa kycklingar avlivas direkt efter födseln dÄ de föds som tuppar, som varken kan vÀrpa eller brukar födas upp för slakt.

– Det beror pĂ„ oss konsumenter, vi Ă€r inte intresserade av mattuppen. Den skulle bli alldeles för dyr, sĂ€ger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för Svenska Ă€gg.

Nu vill Svenska Àgg minska vad de kallar för svinnet, genom att forska pÄ könssortering. Förhoppningen Àr att kunna avgöra om Àgget innehÄller en tupp eller en höna nÀr Àggen Àr nyvÀrpta, och till sin hjÀlp har man tagit Linköpings universitet.

– Vi har metoder som vi tror pĂ„. Förhoppningen Ă€r att sĂ€tta upp en kommersiellt gĂ„ngbar metod, sĂ„ att man kan göra könssorteringen i ett klĂ€ckeri tillrĂ€ckligt snabbt och med tillrĂ€ckligt hög tillförlitlighet, sĂ€ger Anita Lloyd Spetz, professor emeritus vid Linköpings universitet och en av personerna i forskningsteamet.

En förstudie som genomfördes 2018 gav hopp för att lyckas med könssorteringen i framtiden. Liknande forskning sker pÄ flera platser runt om i vÀrlden och lÀnder som Kanada, Tyskland och NederlÀnderna Àr nÀrmast en kommersialisering. Men vid Linköpings universitet anvÀnder man sig av en metod som skiljer sig frÄn de andra.

– Vi har sett att det kommer ut gaser ur Ă€ggen som man kan anvĂ€nda sig av för att göra könsidentifiering. Gaserna som kommer ut kan vi anvĂ€nda för att avgöra om det Ă€r en tupp eller en höna i Ă€gget, sĂ€ger Anita Lloyd Spetz.

Med denna identifiering kan Àgg som Àr obefruktade eller som innehÄller tuppar sorteras bort tidigt och bli matÀgg istÀllet.

– Det hĂ€r görs bĂ„de av etiska skĂ€l, för att man ska slippa ta död pĂ„ alla tuppkycklingar, och av ekonomiska skĂ€l, sĂ€ger Anita Lloyd Spetz.

Nu söker forskningsgruppen vid Linköpings universitet nya medel för att kunna gÄ vidare med forskningen.

– Att sĂ„ mĂ„nga tuppkycklingar avlivas Ă€r ett jĂ€tteslöseri, sĂ„ det Ă€r bra om vi kan jobba bort det. Metoden för att könssortera finns men det vore roligt att fĂ„ utveckla den, det vore rena drömmen, sĂ€ger Marie Lönneskog Hogstadius.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om