Hälften av Linköpings unga börjar på högskolan

Förra året hade hälften av Linköpings 24-åringar påbörjat en högre utbildning. I Östergötland började 42 procent plugga, vilket är något färre än genomsnittet för landet, som ligger på drygt 43 procent.

Högskolestudier. Färre sökanden från mindre orter.

Högskolestudier. Färre sökanden från mindre orter.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Linköping2016-09-05 13:15

Universitetskanslersämbetet har analyserat i vilken utsträckning unga kvinnor och män börjar studera på högskolan. Bland de yngsta i undersökningen, 19-åringarna, börjar färre att studera, medan det för 24-åringarna har varit ungefär samma antal i flera år, drygt 43 procent. Högst övergång vid 19 års ålder var det i Östergötlands län tillsammans med Dalarnas län, Skåne län, Stockholms län och Uppsala län. Det finns dock stora skillnader mellan olika regioner i Sverige.

– Det är tydligt att unga på mindre orter mer sällan söker sig till högre utbildning. Alla vill inte studera på högskola och universitet, men det är viktigt att skapa förutsättningar så att fler ser att möjligheten finns. Det behövs en diskussion om detta på kommun- och länsnivå. Högskolor och universitet har också ett tydligt och viktigt uppdrag att bredda rekryteringen, säger Annika Pontén, chef för UKÄ:s analysavdelning i ett pressmeddelande.

Det är sedan tidigare känt att andelen ungdomar som påbörjat högskolestudier har ett tydligt samband med andelen i befolkningen som har minst tre års högskoleutbildning. Ju högre utbildningsnivå föräldrarna har desto mer sannolikt är det att ungdomarna påbörjar högskolestudier.

I Linköpings kommun har 50 procent av 24-åringarna börjat studera. Snittet för Östergötlands län är 42 procent. Generellt börjar fler unga i storstadsregionerna på högskolan.

Ytterligare en skillnad är att fler kvinnor än män söker sig till högskolan, ett mönster som även det funnits i flera år.

– Skillnaderna mellan kvinnor och män består. Det här är ytterligare ett område där det behövs en diskussion om varför det ser ut som det gör och vilka effekter det får för både samhället och individen, säger Annika Pontén.

Här följer Linköping mönstret. Bland 19-åringarna är det drygt två procent fler kvinnor som börjar plugga, och när man tittar på de som fyllt 24 så är skillnaden hela 17 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om