– Vi har fått in 70–80 patienter med skador på ben och armar bara de senaste dagarna. Större delen av dem är halkolyckor, säger Michael von Schickfus, ledningsläkare på akuten på US.
De senaste dagarnas blixthalka har fått akutmottagningarna i länet att arbeta för högtryck. På Universitetssjukhuset i Linköping har man tagit hand om nästan 80 patienter med frakturer. Och vid lunchtid på tisdagen fortsatte antalet skadade att strömma in.
– I går var det mycket halkolyckor och det har fortsatt på samma sätt i dag. Bara för några minuter sedan var det en patient som kom in med en bruten fotled, säger Michael von Schickfus.
Han bedömer läget som väldigt ovanligt och kan inte komma ihåg när väglaget skapade samma tryck på akuten.
– Förra vintern kunde det röra sig om någon dag då vi fick in många halkolyckor, men inte så här, säger Michael von Schickfus.
Den vanligaste halkskadan är bruten underarm nära handleden. Men även benbrott och fallskador där patienten har slagit i huvudet är vanligt förekommande.
Enligt Michael von Schickfus är läget detsamma även på ortopedkliniken.
– Vi har fullt på alla ortopedavdelningar just nu, säger han.
Enligt färsk statistik från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skadar sig 20 000 fotgängare så allvarligt i halkolyckor varje år att de måste söka akutsjukvård. Många är över 65.
– Det är inte så att äldre halkar mer än yngre personer. Men de äldre är ofta inte lika rörliga, vilket gör att de får allvarligare skador, säger Lars Nordquist, verksamhetsansvarig vid NTF Sörmland–Östergötland.
Mer än 4 200 personer har deltagit i NTF:s undersökning om äldres upplevelser av fallolyckor på snö och is. Nästan var tredje uppger att de någon gång har undvikit att gå ut på grund av risken för att halka omkull.
– Det är skrämmande att inte äldre vågar gå ut när det är halt. Om landstingen skulle dela ut gratis halkskydd till alla över 70 skulle de spara mycket pengar. Halkskydd fungerar jättebra, säger Lars Nordquist.Han tycker även att kommunerna borde bli bättre på att underhålla gångvägarna.
– Vad väljer kommunen att prioritera: att sanda gatorna eller trottoarerna? I min värld är svaret enkelt. Sanda gångvägarna så slipper vi alla halkolyckor, säger Lars Nordquist.