Under namnet "Rök & Bark w Slow Joe" vann Pelle och Jonas nyligen SM i grill och bbq. I laget ingick även Joakim och Linda Kerbosch från Vedum.
– Vi hade grillarna i gång i två dygn i sträck och sov i skift. Det var tufft men jätteroligt, kommenterar lagkaptenen Pelle Bring.
De tolv finallagen tävlade i åtta kategorier: grisbog, lax, bringa, kyckling, kamben, dessert, vegetariskt och hemliga lådan (som visade sig innehålla en kokosnöt). Rök & Bark w Slow Joe tog en pallplats i alla klasser och korades till sammanlagd segrare.
– Vi vann på vår jämnhet. De andra lagen gjorde lite tabbar, det gjorde inte vi, säger Pelle.
Även elitgrillare gör misstag, alltså?
– Javisst, det är lätt hänt att något blir bränt, eller att man lämnar något märke i såsningen.
El och gasol är förbjudet i tävlingssammanhang. Pelles lag körde med pelletsgrillar.
– De är lätta att styra temperaturen i. Vi kör allt slow and low, det vill säga länge och i låg temperatur. 110 grader ungefär, berättar Pelle.
Nu får laget representera Sverige i grill-VM i Belgien i september.
– Vi ska på träningsläger i sommar för att vässa formen. Det är stentuff konkurrens, men vi åker till Belgien för att vinna!
Kan du ge några grilltips till oss amatörer?
– Javisst, här är tre: 1) Använd inte tändvätska; kemikalierna kan påverka det du grillar. 2) Köp en marinadspruta och testa att injicera köttet. 3) Stäng locket. Ha kol i halva grillen och lägg det du grillar på den andra.